Kada spominjemo London, koje su to atrakcije koje vam u trenu prozuje kroz glavu? Iako možda ne znate kako se sve zovu, ali Tower Bridge (onaj most) je sigurno jedna od njih. Kada sam prvi puta bio u Londonu, upravo se posjet toj atrakciji našao na mojoj 'to-visit' listi, a što sam tamo otkrio i je li vrijedno posjeta saznajte u nastavku.

Ovaj zasigurno najpoznatiji londonski most smješten je tik uz jednu od najvećih utvrda grada - The Tower of London, a izgrađen je u 19. stoljeću kada se zbog širenja grada pojavila potreba za novim mostom u Istočnom dijelu Londona. Kada se krenulo u razradu ideje za izgradnju mosta na natječaj je stiglo preko 50 različitih kreativnih rješenja, no ipak, odabrano je ono arhitekta Sir Horace Jonesa koji je umro netom nakon dobivanja posla.



Sve u svemu, iako mnogi to ne vide i ne percipiraju, Tower Bridge je zapravo betonsko-čelični most koji je u potpunosti dekoriran s preko 31 milijun kamenih cigli. Upravo ta cigla odaje onaj starinski dojam zbog kojeg mnogi misle kako je most ovdje od davnih dana (iako je izgradnja završena 1894. godine.


243 metara dug most je zapravo izgrađen na dva potporna tornja visine 65 metara koja su međusobno povezana gornjim tunelima, ali i cestom koja ima mogućnost otvaranja do 86 stupnjeva tako da veći brodovi mogu prolaziti Temzom. Kako bi se otvorio, mostu je potrebno ravno 5 minuta, što i nije puno, no danas se most otvara samo po potrebi i uz najavu 24 sata prije.

Dnevno The Tower Bridge-om prođe preko 40 tisuća osoba, što je duplo više, npr., od broja stanovnika Čakovca. Iako je sam prelazak preko mosta besplatan, malo ljudi zna kako se na samom mostu unutar tornjeva nalazi i muzej, a moguće je preći preko tunela koji u zraku spaja ta dva tornja. Nadalje, odlučite li se za posjet unutrašnjosti, za to ćete morati izdvojiti 9 funti (oko 80 kuna). Stalni postav unutar tornjeva moguće je razgledati svakog dana od 10 do 18 ljeti te od 9:30 do 17:30 zimi.



Posjet samoj izložbi The Tower Bridga je dosta edukativan, no nemojte očekivati čuda. Sam razgled s kratkim 15-minutnim dokumentarcem traje oko sat vremena, a za to vrijeme moći ćete naučiti više o izgradnji samog mosta, kao i o samom mostu kroz povijest.

Poželite li se sada vidjeti kako ovaj most izgleda u realnom trenutku i to je moguće, samo je potrebno kliknuti ovdje.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju