Žeđ je signal koji naš organizam nikad ne bi smio ignorirati. Ovo je posebno važno u ljetnim mjesecima kad je važno održavati ravnotežu između vode koju uzimamo i one koja se gubi u obliku znoja.

Stoga je vrlo važno odlučiti se za pića koja zadovoljavaju potrebe organizma na pravi način i zaobići ona koja daju samo prolazni osjećaj olakšanja i brzo vraćaju osjećaj žeđi. Najčešći izbor u borbi protiv žeđi su gazirana bezalkoholna pića s okusom Cole, naranče ili limuna. Ona prije svega sadrže ogroman broj kalorija, a također ni ne otklanjaju žeđ. Četo sadrže i velike doze kiselih supstanci koje uzrokuju probleme sa želucem i dovode do oštećenja zubi. Važno je znati kako se negativni efekti ovih pića još više povećavaju ako su ona hladna.


Što je najbolje piti?

Naravno, najbolje je piti čistu vodu. Ona nadoknađuje gubitak vode i soli, nema kalorija, osvježava, gasi žeđ i još donosi brojne pozitivne efekte. Ljudi se često dvoume između obične i mineralne vode, ali tu se samo radi o različitim ukusima. Ipak, valja znati da mineralna nešto bolje gasi žeđ.

Neću vodu!
Ok, ako vam je voda dosadna, odlučite se za cijeđene sokove ili smoothieje. Voće je bogato mineralima a sadrži i mnoštvo vitamina koji su vam potrebni za obnavljanje energije.

Ako pak niste ljubitelji sokova, odlučite se za čaj. Mlaki čaj, zeleni ili neki drugi ugasit će vašu žeđ bolje od hladnog, jer zapamtite - ledeni napici nikako nisu dobri.
 


 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju