Avokado

Nije jeftin, ali ga svi jako rado jedemo i u njemu uživamo, pogotovo u agregatnom stanju – guacamole. Iako je pun proteina i željeza, prosječni avokado u sebi krije ni manje ni više nego 320 kalorija. Nevjerojatno, ali to je jednako kao da pojedete osamdesetak popularnih američkih Jelly Belly bombona. No, u bombonima nema baš ništa zdravog, dok u avokadu itekako ima…

Kvinoja

Biljka koja je najpopularnija u Peruu i Boliviji, prepuna je kalorija. Tako primjerice šalica kvinoje sadrži 220 kalorija, a to je kao da pojedete 17 komada nacho čipsa. Nekuhanoa kvinoja je još kaloričnija, ali ipak pretpostavljamo da nećete jesti ovu namirnicu sirovu.

Bademi

Neopisivo ukusni, ali i kalorični. Tako jedna šalica badema ima kalorija kao tri Snickers čokoladice. Bademi su kao i drugi orašasti plodovi, prave kalorijske bombe (iznimka su indijski oraščići), a šalica badema vaše će tijelo 'obogatiti' s nešto više od 800 kalorija.

Maslinovo ulje

Fino, zdravo i nezaobilazno u mediteranskoj prehrani. No, morate znati da ni s maslinovim uljem ne treba pretjerivati jer je jedna žlica kalorična poput petnaestak prženih krumpirića. S druge strane, kad je riječ o ovom božanstvenom ulju, spremni smo i na rizik od kalorija…

Sok od naranče

Naravno, ovaj sok ima mnoštvo sjajnih sastojaka kao što su pregršt vitamina C i kalcija, ali ga to ne 'oslobađa' kalorija. U svakoj čaši nalazi se njih 120, tako da otprilike svakom čašom dobijete kalorija kao kad pojedete 12 komada popularnog Pringles čipsa. Tko bi rekao, ha?

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju