Avokado

Nije jeftin, ali ga svi jako rado jedemo i u njemu uživamo, pogotovo u agregatnom stanju – guacamole. Iako je pun proteina i željeza, prosječni avokado u sebi krije ni manje ni više nego 320 kalorija. Nevjerojatno, ali to je jednako kao da pojedete osamdesetak popularnih američkih Jelly Belly bombona. No, u bombonima nema baš ništa zdravog, dok u avokadu itekako ima…

Kvinoja

Biljka koja je najpopularnija u Peruu i Boliviji, prepuna je kalorija. Tako primjerice šalica kvinoje sadrži 220 kalorija, a to je kao da pojedete 17 komada nacho čipsa. Nekuhanoa kvinoja je još kaloričnija, ali ipak pretpostavljamo da nećete jesti ovu namirnicu sirovu.

Bademi

Neopisivo ukusni, ali i kalorični. Tako jedna šalica badema ima kalorija kao tri Snickers čokoladice. Bademi su kao i drugi orašasti plodovi, prave kalorijske bombe (iznimka su indijski oraščići), a šalica badema vaše će tijelo 'obogatiti' s nešto više od 800 kalorija.

Maslinovo ulje

Fino, zdravo i nezaobilazno u mediteranskoj prehrani. No, morate znati da ni s maslinovim uljem ne treba pretjerivati jer je jedna žlica kalorična poput petnaestak prženih krumpirića. S druge strane, kad je riječ o ovom božanstvenom ulju, spremni smo i na rizik od kalorija…

Sok od naranče

Naravno, ovaj sok ima mnoštvo sjajnih sastojaka kao što su pregršt vitamina C i kalcija, ali ga to ne 'oslobađa' kalorija. U svakoj čaši nalazi se njih 120, tako da otprilike svakom čašom dobijete kalorija kao kad pojedete 12 komada popularnog Pringles čipsa. Tko bi rekao, ha?