Jeste li u osebujnoj ponudi hrvatskih originalnih pića primijetili pšenično pivo John Lemon, Porter Bob Barley i Indian Pale Ale Janis Hoplin?

Ova tri proizvoda zaštitni su znak hrvatske tvrtke "Visibaba pivo" koje su pokrenuli Axel Deshayes i Yves Taquet, dva Belgijanca koja su se upoznali u Hrvatskoj te zaljubili u našu zemlju.

Na kreaciju recepta za naše pivo John Lemon inspirirale su nas korice limuna i gorke naranče s Visa. One se gule ručno, suše i dalje koriste za kuhanje piva.

Ti su citrusi organski i imaju neusporedivu aromu. S obzirom da smo željeli koristiti voće u našoj proizvodnji, logična je bila i ideja da proizvedemo džem, započinje priču Axel Deshayes.

Poslovni partneri ubrzo su odlučili u džem staviti pivo i tako stvoriti proizvod "Jam Lemon" s unikatnim okusom.

Nakon nekoliko eksperimenata zaključili smo da je lager pivo tip koji nam treba. Odmah smo razmišljali o najkvalitetnijim lager pivima u Hrvatskoj, a tijelo i punoća "Zlatnog Medvjeda" Medvedgradske pivovare bilo je idealno za džem, kaže Axel.

Osim gorke naranče i limuna koje se primarno nabavljaju s Visa, a ponekad i iz doline Neretve odnosno OPG-a Mama Organica, u džem ide i korijender.

Fleksibilni džem za kulinarske eksperimente

Džem "Jam Lemon" se pakira u teglice od 220 mililitara koje koštaju 25 kuna, te prodaju u "Pivoteci" i "Gem Shopu". Uskoro bi se trebali pojaviti i u drugim trgovinama. Iako u džemu ima piva, kroz kuhanje ono isparava i ostaju samo dobri sastojci, pa ga mogu jesti svi – od male djece do osoba treće životne dobi. Naš Jam Lemon je pun vitamina B i C, dodaje suvlasnik Visibaba piva.

Prednost ovoga džema je što se može kombinirati uz slatke, ali i slane zalogaje. Namazati ga možete na kruh i palačinke, iskoristiti za pripremu domaćih kolača i torti, poslužiti uz kozji sir ili hrskavu slaninu s pečenim lukom.

Piletina i puretina najbolji je izbor mesa za sljubljivanje s našim džemom. Džem može biti dio marinade za pileća prsa ili poslužiti kao umak za pripremu patke, kaže Axel.

Džem se pakira u teglice od 220 mililitara koje koštaju 25 kuna, te prodaju u "Pivoteci" i "Gem Shopu". Uskoro bi se trebali pojaviti i u drugim trgovinama.

No ovo nije kraj neobičnim okusima i planovima tvtke "Visibaba pivo“.

Razvijamo nove zanimljive pive, a sljedeća na rasporedu je "Oat Dirty Bastard", Pale Ale sa zobenim pahuljicama. Kasnije ove godine lanisirat ćemo i piva sa kaduljom, koja će se zvati "Jimmy Sage" ili "Salviator Dali".

Uvijek smo u potrazi za novim sastojcima i neviđenim kombinacijama na pivskoj sceni, zaključuje priču Axel Deshayes.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju