Posljednjih su se dana poznati svjetski mediji (Bloomberg i Forbes) raspisali o učincima koje su snimanja stranih produkcija u Hrvatskoj imala na turistički sektor. Riječ je o stranim produkcijama koje su korisnici mjera poticaja Hrvatskog audiovizualnog centra, a koje od uvođenja 2012. do danas svake godine ostvaruju stopu rasta od gotovo 100% potrošnje međunarodnih produkcija.

Nakon uspješnog privlačenja europskih i američkih produkcija, mjere su u Hrvatsku ove godine dovele i veliku bolivudsku produkciju (film Fan redatelja filma Maneesha Sharme koji se snimao u Dubrovniku), a za poticaje se u 2015. prijavilo još devet produkcija - među kojima je i nastavak legendarnog Winnetoua.


Iako Dubrovnik vrvi turistima već godinama, istraživanja su pokazala da dobar dio novih dolazi vidjeti grad upravo zbog činjenice kako je u njemu snimana, a i dalje se snima, ova popularna serija nastala na knjigama Georgea RR Martina.

Peta sezona osim Dubrovnika snimana je u Irskoj i Španjolskoj, koje također bilježe bolji posjet gostiju iz tog razloga.


Hrvatski grad u seriji služi kao King's Landing, mjesto kojim vladaju opaki i makjavelistički raspoloženi Lannisteri. Snimanje je pružilo priliku za stotine dodatnih i dobro plaćenih radnih mjesta, tako da su mnogi lokalci i odigrali manje uloge u seriji.

„Nadam se da će „Igre Prijestolja“ za Dubrovnik učiniti isto što i „Gospodar prstenova“ za Novi Zeland“ – želja je gradonačelnika Andra Vlahušića.


Turizam je ključna stvar za hrvatsko gospodarstvo, koja državi donosi najviše novaca. Dolazak stranaca prošle godine se povećao za još 6%, a dio zasluge za to ima i ova serija. Također, primijećen je i rast dubrovačkog turizma. Dovoljno je napomenuti kako su producenti snimajući seriju u našoj zemlji ostavili više od 14 milijuna dolara, a Dubrovnik se počeo spominjati i za brojne druge filmske projekte. Navodno se planira i izgradnja tematskog parka „Igre prijestolja“.

>>>Filmovi koji inspiriraju na putovanja

Iako je Dubrovnik nešto skuplji, za strance je on i dalje relativno povoljno mjesto, kao i cijela zemlja. Tako si turisti mogu priuštiti šetnju po poznatim zidinama i uživati u pogledu na jesto gdje se odigrala sad već kultna, bitka za Blackwater. Također, isplati se prošetati i do napuštenog hotela Belvedere, gdje se odigrala borba Mountaina i princa Oberyna.


Sve u svemu, vjerujemo kako će Dubrovnik, a možda i ostali hrvatski povijesni gradovi, poput Splita, uskoro postati meka za filmski svijet.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju