Žlica meda dnevno štiti zube od karijesa, smiruje živce, štiti i liječi od brojnih bolesti i tegoba. Popis blagotvornih dobrobiti pčelinjih proizvoda na organizam doista je podugačak, no ti su prirodni lijekovi učinkoviti samo ako dolaze iz provjerenih izvora i dobivaju se na pravilan način. Med je prirodni biokatalizator, što znači da pomaže tijelu u boljoj iskoristivosti hranjivih ili ljekovitih tvari iz hrane, lijekova ili pripravaka, ali pod jednim uvjetom: potrebno ga je potrošiti unutar dvije godine od datuma vrcanja.

> Lijek koji vam je na dohvat ruke: Jesenski plod idealan za rakije i kao začin za meso

"Pravilno skladišten, kvalitetan med ne može se pokvariti, međutim da bi bio ljekovit, mora se potrošiti u roku od najviše 2 godine od vrcanja, a neki čak i prije“, savjetuje ultramaratonka Tadeja Krušec koja s Ivanom Carinom na obiteljskom pčelarstvu Carin proizvodi pčelinje proizvode: Caricu, matičnu mliječ, med, propolis i pelud. Njihova medena priča započela je prije 6 godina kad je Ivan preuzeo brigu o tatinim košnicama.


Superzdrava Carica Superzdrava Carica (Foto: Facebook:@opgcarin)

"Svidjelo mu se pa smo zajedno odlučili krenuti u ozbiljniju priču, i to ne baš laganim tempom - ipak smo mi ultramaratonci“, smije se pčelarka, ultratrekerica i trail trkačica koja je medene proizvode predstavila i na Vinocomu, međunarodniom festivalu vina i kulinarstva u prepoznatljivom kostimu pčelice.

Nakon nekog vremena Ivan i Tadeja počeli su se baviti i matičnom mliječi, ali potražnja je veća od njihovih kapaciteta. Razlog je tome to što, između ostalog, olakšava oporavak od kemoterapije te pomaže u liječenju brojnih zdravstvenih problema, od alergije i astme do multiple skleroze…

Nižu nagrade... Nižu nagrade... (Foto: OPG Carin)

OPG Carin smjestio se na Fraterščici podno Sljemena gdje imaju pčelinjak za matičnu mliječ, vrcaonu, skladište i malu kušaonicu meda. Ostale pčelinje zajednice sele se na razne lokacije ovisno o paši: otoci Krk i Lošinj, Južni Velebit, Gorski kotar, Grubišno i Lonjsko polje te Banija. Posao im nije lagan jer se između ostalih problema, kao i svi pčelari, suočavaju s posljedicama klimatskih promjena.

OPG Carin na Vinocomu OPG Carin na Vinocomu (Foto: Facebook:@opgcarin)

Priroda daje sve manje nektara zbog ljetnih vrućina, suša, kao i klimatskih promjena. Zbog razdoblja bez paše pčele se ne razvijaju koliko bi trebale i zbog toga su podložnije virusima i raznim bolestima.

"Od medljikovca imamo medun od smreke i jele iz Gorskog kotara, a s otoka Krka onaj od hrasta crnike. Od sortnih medova tu su bagrem i lipa iz Grubišnog Polja, kesten iz Banije, a posebni cvjetni medovi dolaze s Lošinja, Grubišnog i Lonjskog polja, iz Tisnog... Najpopularnija je Carica, mješavina više vrsta meda, peludi i propolisa. Omiljena je među sportašima, a i sama ju koristim kao „gorivo“ na utrkama. Med dokazano povoljno djeluje kod intenzivnih napora, a zahvaljujući peludi Carica ima dulje energetsko djelovanje. Uz dodatak soli, vitamina C i tekućine odličan je izotonik“, objašnjava Tadeja koja se sportom bavi 30 godina.

Najveći izazovi s kojima se suočila bile su teške brdske ultramaratonske putešestvije, a na nekima je i pobijedila. U Tadejinu trkačkom portfelju je velebitska utrka na 100 km (četverostruka pobjednica), bila je prva na 100 milja Istre, finišerka je utrke Ultra Trail du Mont Blanc, a na Tor des Geantsa istrčala je 200 km.

U susret ekspediciji U susret ekspediciji (Foto: Facebook:@opgcarin)

Carica ovih dana kreće saonicama na Južni pol zahvaljujući avanturistu Davoru Rostuharu koji je odlučio ispuniti svoj polarni san. Posve sam Davor kreće na 1200 kilometara dugačak put od obale Antarktike do Južnog pola, što na najlakšoj Hercules ruti iznosi 1200 kilometara. Planira pješačiti 50 dana bez dostave hrane i opreme na -40 stupnjeva Celzijusa. Svu će opremu vući na 130 kg teškim saonicama, što je dosad napravilo tek 20 ljudi u povijesti. Suradnju s prijateljem Ivanom započeo je tijekom crowfunding-kampanje.

Ivan i Tadeja kod kuće su polako ali sigurno izbacili šećer te za sve slatko koriste med, a najviše u napitcima poput čajeva od ljekovitog bilja koje sami beru i piju umjesto soka.

> 10 moći korijena od 20 kuna s kojim ćete lakše 'preživjeti' zimu

"Palačinke sa svježim voćem i medom su prva liga, a odlična je kombinacija jagoda ili borovnica i bagremovog meda s kuglicom sladoleda od vanilije, a uživamo i u kozjem siru s planinskim cvjetnim medom“, kaže Tadeja koja često priprema i chia puding od ribane jabuke, zgnječene banane, sjemenki i meduna od smreke i jele. Kombinira i grčki jogurt s otočkim medom, a umjesto šećera u kavu stavlja proljetni cvjetni med.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju