Azijska alternativna medicina i kulinarstvo već tisućama godina koriste đumbir u zdravstvene svrhe. Korijen ove gomoljaste biljke iz porodice ljiljana prirodni je antibiotik koji pomaže u rješavanju brojnih tegoba, ali i odličan saveznik u pripremi mnogih jela.

Karakterizira ga gorkast okus i limunski miris koji odgovara azijskoj kuhinji, ali i pripremi napitaka za suzbijanje zimskih prehlada. Zato ogulite komadić i pripremite se za zimu.

Čudotvorne moći đumbira:

  1. Smanjuje grlobolju i upale u tijelu
  2. Poboljšava cirkulaciju tijela
  3. Ublažava mučninu i nadutost
  4. Smanjuje grčeve u želucu
  5. Ubrzava probavu i metabolizam
  6. Smanjuje proljev
  7. Ojačava imunitet
  8. Ublažava bol u mišićima nakon vježbanja
  9. Opušta cijeli organizam
  10. Oblozi od đumbira smanjuju bolove u leđima i vratu

Napitak od đumbira

Svježi korijen (veličine palca) naribajte ili narežite na komadiće, kuhajte u vodi dok ne zavrije, a potom ostavite u poklopljenom loncu još deset minuta. Ocijeđeni napitak pomiješajte s limunom i medom.

Oprez!

Imajte na umu da je đumbir iznimno potentan začin i da ga ne smijete konzumirati bez ograničenja. Đumbir je sigurno jesti svaki dan, ali stručnjaci preporučuju da se ograničite na 3 do 4 grama dnevno. Više od 6 grama đumbira dnevno može izazvati želučane i probavne tegobe poput žgaravice. Jedan gram đumbira jednak je pola žličice đumbira u prahu, odnosno jednoj žličici naribanog sirovog đumbira
 

Štruca, ragu i palačinke: Jela s lećom u glavnoj ulozi koja morate probati Ragu od leće i gljiva Različite vrste leće upotrebljavaju se za različite recepte Gusta juha od leće i mrkve +1 Od leće se mogu napraviti i fine palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju