"Svakog gosta tri dana dosta. Ili možda koji dan više. Nama je to bio sedmi. Boravili smo u jednom vrlo udaljenom selu u Nacionalnom parku Mananara na Madagaskaru i tražili nove vrsta žaba. Selo je bilo veliko, s puno lijepih kućica pod palminim krovovima," piše u svojem novom postu na blogu Wild Croatia.

Plastike, metala i stakla vidjeli smo samo u tragovima. Svaki dan išli bismo uz rijeku do šume i nalazili šarene žabice priljubljene uz lišće. U selu bi kupovali voće i rižu, družili se s dječicom. Navečer smo se spuštali do rijeke i gledali kako se klinci kupaju, žene peru rublje i suđe, muškarci nose vodu.

I onda su me usred tog tropskog raja jednu noć probudili čudni zvukovi. Prvo šapat pa topot nogu i konačno slabi udarci na vrata. U trenu se razbudih, tjerajući oči da se što prije priviknu na tminu. Tihi su se glasovi množili, a među riječima prepoznah vazaha – bijelac.

Adrenalin mi je od toga skočio do tjemena. Što se dešava, pomislih, jesmo li prekršili neka od brojnih tabua što vladaju otokom? Ili uvrijedili pretke – nevidljive gospodare otoka? Ili nabasali na grobnicu – veliki grijeh u očima Malagašana?Što god bilo, izvadih iz korica veliki crni nož, stavih ga u usta i samo u gaćama skliznuh iz kreveta.

Dnevnik istraživača: "Već tjedan dana u džungli tražim najveću zmiju ljuticu na svijetu“

Probudih Željka puzeći do njegova kreveta kao komandos. Šapćem mu da pripremi mačetu i da bude spreman u slučaju provale. Ja pripremam svjetiljku da zaslijepim eventualnog napadača.

Minute su kapale sporije nego znoj s naših lica, glasovi izvana odjekivali su u noći. Čini se da se cijelo selo okupilo oko kolibe. Začuh krike, prepoznah još vazaha, odjeknuše udarci, lupnjava u naš zid, jauci... Nama i dalje nije ništa jasno. Sprema li se linč ili se jednostavno svađaju svi, neovisno o nama. Ali usred noći? Ni Hitchcock ne bi bolje postavio scenu…

Kao da netko plače vani, a ostali se deru na njega… Je li ipak u pitanju kakav pijanac koji nas je htio žicati za malo ruma, a selo ga htjelo spriječiti? Ili su uhvatili pljačkaša na našu kolibicu na djelu, odnosno pokušaju pljačke? Malarični komarci zuje okolo nas, no oni su nam sad najmanja briga. Da izađemo i vidimo o čemu se radi? Ili da se pravimo da spavamo?

Cijeli post pročitajte na blogu Wild Croatia.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju