"Već sam tjedan dana u prostranim džunglama NP Corcovado u Kostarici gdje tražimo najveću zmiju ljuticu na svijetu – legendarnog bushmastera (ljutice – šira obitelj zmija gdje spada i naš poskok),“ tom rečenicom započinje svoj post na blogu Wild Croatia.

Ovo prekrasno, ali i opasno područje u Srednjoj Americi skriva mnoga iznenađenja te nikako nije za osobe koji ne vole nedirnutu prirodu i ekstremne uvjete.

"Sam sam u džungli, osjećam laganu nelagodu, ovako duboko u šumi. Strah da ne promašim put, da ne uletim u roj divljih pčela, što mi se već desilo prije par dana, da me nešto ne ugrize, a bez ičije ruke da mi pomogne. Više nego ikad postadoh svjestan svakog šuma i pokreta, adrenalin je bio spreman da šikne u žile svakog trena.

Po jednostavnoj karti sam očekivao jedan veliki rt relativno brzo, no on nije dolazio. Vrijeme je polako kapalo poput znoja s čela, staza je postajala sve manje ugažena te počeh sumnjati da sam negdje krivo skrenuo unatoč stalnoj blizini oceana."

No strahovi od skretanja u pogrešnom smjeru ne mogu se mjeriti s onima od strašnih bolesti i ugriza zmija što vrebaju u parku.

Komarci i ostali nasrtljivi kukci ovdje su obilni, a njihova prisutnost ne uzrokuje samo neprestano lamatanje rukama, već i nekoliko tropskih groznica poput malarije ili denge. Provesti desetak dana u džungli s visokom temperaturom, znojenjem i drhtavicom, teškom glavoboljom te dijarejom, sa bolovima u trbuhu nije san baš svakog čovjeka.

Srećom da sam već cijepljen protiv smrtonosne žute groznice pa mi se barem to ne mota po glavi. Ništa od tih bolesti ne pruža mi ipak takav strah kao što je moguć ugriz zmije otrovnice. U ovom parku ima ih mnogo od ukupno 18 vrsta koje obitavaju u Kostarici. Između ostalih, tu je zloglasni fer-de-lance, ali i legendarni bushmaster, sa svoja tri metra najveća vrsta zmije ljutice na svijetu.

Cijeli post o potrazi najveće zmije ljutice u Nacionalnom parku Corcovado bloga Wild Croatia pročitajte ovdje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju