Čudite se što ste tromi od previše čipsa, flipsa, pizza i ćevapa? Što kažete na malu promjenu u prehrambenim i životnim navikama koju možete uzapočeti upravo posjetom sajmu zdrave hrane u centru Zagreba? Poslušajte što o tome ima za reći Jelena Iva Nikolić, organizatorica manifestacije Mali plac na Tavanu!



Punkufer.hr: Kako je uopće nastao Mali plac na Tavanu?
Jelena Iva Nikolić: Nastao je kao posljedica jednog dokonog, ljetnog razgovora sa Željkom Klemenčić, koja je u tom trenu pokretala magazin Mrvicu, a ja razmišljala što i kako dalje od bloga Sjedi & jedi. Nakon tog nadasve zanimljivog brejnstormanja u moj je život ušla druga Jelena (Mikin) s kojom sam onda i materijalizirala sve te ideje. Jelena je upravo bila kupila zemlju u Istri, počela se zanimati za permakulturu, uključila se u sve postojeće eko mreže i počela skupljati oko sebe zanimljive, male proizvođače. Moj rad u magazinima, do tada, i na blogu je također iznjedrio raznorazne kontakte s ljudima koji su napravili stanovite rezove u svojim životima i okrenuli se proizvodnji zdrave hrane. I tako smo, prije skoro godinu dana, odlučile neke od njih pozvati da dođu na Tavan, koji je zapravo moj privatni prostor/studio gdje su se održavala snimanja za blog i neke druge magazine i portale. Bilo je to prije Božića, atmosfera je bila opuštena, slavljenička i došlo nam je nešto ljudi. Proizvođači/izlagači su se povezali, družili i skužili da im je izuzetno ugodno na Tavanu pa su se odazvali i na sljedeći poziv. Tada smo se već izreklamirali pa je došlo više ljudi. I tako smo rasli do ovoga što smo danas. Pravi mali pokret!

Punkufer.hr: Što se na njemu uopće može naći - kome je namijenjen?
Jelena Iva Nikolić: Mali plac na Tavanu namijenjen je ljudima koje zanima izvor hrane i čovjek/ljudi koji stoje iza iste. Kod nas točno znate što kupujete i od koga. Sve možete pitati, kušati i onda odlučiti hoće li ta namirnica postati dijelom vaše trpeze. Naši izlagači nisu ljudi od ''na velikog'' tako da ima toliko koliko ima, ali možete se s njima spojiti pa će vam robu dostaviti i na vrata, ako ste stigli prekasno i oni su već sve prodali. Od hrane možete naći maslinovo, bućino, konopljino ulje, sirovi kakao, goji bobice, sezonsko svježe voće i povrće, ručno rađenu tjesteninu (od koprive, vrganja, medvjeđega luka), voćne sokove i džemove bez šećera (od aronije, gloga, koprive, drijenka, pomidora), razne namaze i pesta koje miješa jedan vrlo kreativan izlagač i za iste se služi starim, gotovo zaboravljenim receptima i namirnicama (tipa namaz od oskoruša s amarettom i zrncima sirovog kakaa), razno sjeme i sadnice starih sorti jabuka, rabarbare, aloe vere ili što je već u sezoni/ponudi tog određenog mjeseca, kravlje i kozje sireve, vegansku hranu i dodatke, kruhove bezglutenske, glutenske, home made kolačiće/grickalice za pse, kolače od povrća, slasne pite - slane i slatke ... i još mnooogo toga. Osim hrane uvijek imamo i par izlagača prirodne kozmetike za kuću, lice, tijelo, djecu i životinjice!

Punkufer.hr: Koliko je bilo ljudi u samom početku, koliko ih se okupi danas?
Jelena Iva Nikolić: Izlagača je dvadesetak, ako smo na Tavanu, a oko trideset kad smo izvan tavanskoga prostora. Do sada smo bili, ovo ljeto, ispred HDLU-a u sklopu Art Jam-a i u Rijeci. Posjetitelja dođe jako puno. Ne znam točnu brojku, ali znam da se uglavnom uvijek sve rasproda i da Tavan nakon Malog placa izgleda ... opustošeno! I velika je gužva i ljudi dolaze tijekom cijelog dana, jedina mala pauza za nas koji gore radimo je oko ručka (između 14 i 16 h) - i onda sve ispočetka, kao da je jutro. Zezaju nas da smo postali nova ''špica''.

Punkufer.hr: Kako često se održava, otkud ta lokacija?
Jelena Iva Nikolić: Za sada se održava dva puta mjesečno. Ali u studenom i prosincu ćemo se održavati svaki vikend. Počela se javljati potreba za time. Prostor je bio, i još uvijek jest, moj radni prostor i bilo je logično da u njemu nešto započnem, a gdje ćemo završiti - pokazat će nam vrijeme.

Punkufer.hr: Što vi radite u životu, odakle interes za ovu tematiku?
Jelena Iva Nikolić: Radim već sedam godina kao stilistica hrane. Počela sam u magazinima Sensa, Sensa sretna hrana, Cosmopolitan i Elle, pa nastavila na svome blogu Sjedi & Jedi u sklopu T-portala, Dobroj hrani i Mrvici.
Oduvijek mi se sve vrti oko hrane, kuhanja, dekoriranja, okupljanja dragih ljudi, istomišljenika, kreiranja svakovrsnih platformi za kreativni rast i razvoj te promociju kvalitetnoga življenja i druženja.

Punkufer.hr: Zašto da se u subotu pojavimo na Tavanu, i gdje možemo pribaviti više informacija o programu?
Jelena Iva Nikolić: Zato što ćete imati prilike iskusiti maloplacnu, tavansku atmoferu koja je doista jedinstvena, uživati u bogatoj, jesenskoj ponudi i osunčati lišce i koji komad tijela na terasi s najljepšim pogledom u gradu. Ako ukucate Mali plac na Tavanu u gospon Googlea izaći će vam svakojaki, dosta opširni tekstovi objavljeni u gotovo svim medijima, na blogu Sjedi & Jedi, na Youtube-u... Dakle, vidimo se svakako!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju