1. Zob

Zob je biljka koja se ubraja u porodicu - trava. Obično se jede za doručak kao kaša ili u sklopu mueslija. Sadrži puno topivih vlakana koji smanjuju apsorpciju kolesterola u tankom crijevu. Tri zdjelice kaše tjedno daju vam dovoljno topivih vlakana i snižavaju ukupni kolesterol u toj mjeri da vam se rizik od bolesti srca smanjuje za 4%. Osim što je zdrava, dodatni je bonus to da nije skupa. O okusu, baš i nećemo sad...

2. Losos

Losos ima puno masti, no ipak je zdrav jer sadrži vrlo konkretne polinezasićene omega3 masne kiseline koje su sastavni dio svake stanične membrane u vašem tijelu. Omega3 i omega6 masne kiseline pretvaraju se u niz moćnih spojeva koji reguliraju važne tjelesne funkcije, uključujući krvni tlak, zgrušavanje krvi, rad mozga i živčanog sustava i proizvode molekule koje reguliraju upalne procese. Istraživanja su pokazala da se redovnim konzumiranjem omega3 i 6 masnih kiselina smanjuje rizik srčanog i moždanog udara.

3. Čaj

Od čaja se u svakom trenutku osjećate bolje. 2013. u časopisu American Journal of Clinical Nutrition objavljena je studija koja kaže da redovito ispijanje čaja poboljšava vašu koncentraciju, a neka istraživanja sugeriraju da je povezan i s boljim kognitivnim funkcijama kod starijih osoba. Znanstvena su istraživanja pokazala da kod zdravih odraslih osoba, ali i kod osoba s visokim rizikom od bolesti srca, pijenje crnog i zelenog čaja dovodi do značajnog smanjenja LDL kolesterola i krvnog tlaka.

4. Soja

Soji se pripisuje niz zdravstvenih pogodnosti, ali nisu sve znanstveno dokazane. Ono što je dokazano je da sojino mlijeko, tjestenina i brašno - poboljšavaju cirkulaciju. Najveću korist svakako imamo od vlakana i bjelančevina. Od proizvoda možete naći sojino mlijeko, sir i jogurt, tofu, meso od soje.... Eksperimentirajte dok ne nađete proizvode vam se najviše sviđaju.

5. Razno povrće i voće

Povrće i voće pomaže kod dijabetesa tipa 2. Pet istraživanja u koja je bilo uključeno preko 179.000 ljudi dokazala su se konzumiranjem voća i povrća smanjuje rizik od šećerne bolesti za do 7%. Detaljnijim istraživanjem došli su do zaključka da je najbolje povrće bok choy, špinat, kupus, sve sorte salate, brokula i potočarka. Od voća izdvojene su borovnice, šljive, grožđe i grožđice, jabuke i kruške, banane i grejp. Kombinirajte različite vrste voća i povrća - što više boja to bolje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju