Prema tom istraživanju, oblik sperme, kretanje i vitalnost poboljšava se kod muškaraca koji u prehranu tijekom 12 tjedana uključe orahe. Smatra se da su za pogodovanje razvoja sperme odgovorne masne kiseline koje se nalaze u orasima. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), do 10% parova u svijetu je neplodno, a za 40% slučajeva je odgovoran muški faktor.

Dr. Allan Pacey, viši predavač na Sveučilištu u Sheffieldu, u Velikoj Britaniji, rekao je: "Bilo bi lako ismijati studije ovakvog tipa, ali postoji sve više dokaza koji pokazuju da čovjekova prehrana može utjecati na količinu i kvalitetu sperme koju proizvedu testisi"

Istraživači s Wendie Robbins Fieldinga u Kaliforniji, pokušali su utvrditi je li istinita činjenica da muškarci s lošom kvalitetom sperme nakon konzumiranja orašastih plodova poboljšavaju rezultate začeća - inače se smatra kako je muška neplodnost posljedica loše proizvodnje sperme ili loše pokretljivosti spermatozoida. U istraživanju je sudjelovalo 117 muškaraca u dobi od 21 do 35, koji su bili podijeljeni u dvije skupine. Prva je skupina svojoj dnevnoj prehrani dodala i 75 grama oraha. Druga je skupina slijedila svoju uobičajenu prehranu bez oraha.

Glavni istraživač, profesor Wendie Robbins, s Wendie Robbins Fieldinga na University of California u Los Angelesu (UCLA), rekao je na kraju istraživanja: "Otkrili smo značajno poboljšanje u parametrima sperme kod muškaraca koji su konzumirali orahe! Zahvaljujući konzumiranju oraha, poboljšana je kvaliteta sperme u smislu „koncentracije“, vitalnosti, kretanja, oblika i kromosomske abnormalnosti. Rezultati istraživanja pokazuju malo, ali statistički značajno poboljšanje zdravlja sperme."

Autor studije Catherine Carpenter, s UCLA, kazao je: "Orasi su posebno bogat izvor alfa-linolenske kiseline, prirodni biljni izvor omega-3 masnih kiselina za koje se sumnja da su odgovorni za poboljšanja koje smo vidjeli.".

Dakle, ako je za vjerovati američkim doktorima… A da svi probamo zamijeniti napolitanke, kokice i čips orasima? I nije neka promjena…

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju