Sjemenke bundeve
Izvrsne za kožu i liječenje akni, sadrže cink, selen, vitamin E i masne kiseline. Ove sjemenke sadrže i fitosterol, tvar koja se bori protiv kolesterola i pomaže kod reguliranja masti u krvi. Sjemenke bundeve su rješenje za ljude koji imaju bubrežne kamence jer sprječavaju stvaranje kalcijevih kamenaca. Pomažu i osobama koje pate od artritisa ili osteoporoze.

Sjemenke konoplje
Impresivan je popis prehrambenih atributa koje imaju ove sjemenke. 22.5% proteina, 30% masti, 5.7% vode, 503 kalorija/100g, 35.8% karbohidrata, vitamini A, B1, B2, B3, B6, C, D, E. Sadrže najveću količinu esencijalnih masnih i amino-kiselina. Sjemenke konoplje pomažu kod srčanih bolesti, nekoliko vrsta raka, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti.

Sjemenke lana
Pune su omega 3 masti i štite srce i krvožilni sustav. Sadrže topiva i netopiva vlakna. Pune su fitokemikalija koje sadrže snažne antioksidanse. Laneno sjeme je također jedan od najboljih izvora lignana, tvari koja regulira hormone u žena, pa igra ključnu ulogu u borbi protiv raka dojke i pomaže kod problema s plodnošću.

Sjemenke sezama
Sjemenke sezama koriste se i u kuhanju i u tradicionalnoj medicini zbog svojih nutritivnih svojstava. Ukusne i hrskave, te su sjemenke pune hranjivih tvari, minerala, antioksidansa i vitamina. Sjemenke sezama posebno su cijenjene zbog oleinske kiseline, koja uklanja loš kolesterol iz tijela i čisti krv. Odličan su izvor vitamina B (niacina, folne kiseline, tiamina, riboflavina i piridoksina), i nevjerojatan izvor esencijalnih minerala kao što su željezo, kalcij, magnezij, cink, selen i bakar.

Chia sjemenke
Izuzetno bogate vlaknima i pune antioksidanasa, bjelančevina, minerala, vitamina i omega- 3, chia su idealne za ljude koji žele zdravo živjeti.

Chia sjemenke:
-imaju više antioksidansa od borovnice
-gotovo pet puta više kalcija nego mlijeko
-imaju više vlakana od kukuruznih pahuljica
-imaju triput više željeza nego špinat.
-imaju dvaput više proteina nego bilo koja žitarica
-imaju dvaput više kalija nego banana

Osim navedenih sjemenki u salatu za poboljšanje okusa možete dodati i orahe, lješnjake, bademe, svježe voće - jagode, lubenice, šljive, jabuke, sjeme šipka. Naravno, ne zaboravite staviti – salatu!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju