Evo malog vodiča:

Maslačak
Okus: sladak i gorak.... ali uglavnom gorak
Najbolja priprema: Starije pohati, a mlade posipati po salati.
BONUS: Maslačak ima više beta-karotena od mrkve.

Prkos
Okus: Poput špinata s kiselim šmekom
Najbolja priprema: U kremaste zimske juhe, ili sirov na salate
BONUS: Pun je antioksidansa, vitamina A i C i zdravih omega-3 masnih kiselina.



Loboda

Okus: Loboda je blizak rođak špinatu poznat kao "divlji špinat"
Najbolja priprema: Sotirati. Ako ste avanturističkog duha pripremite je kao ukusan pire, ili zdrav pesto.
BONUS: Puna kalcija, proteina i vitamina, ovo je jedna od najzdravijih samoniklih trava koje postoje.

Rogoz (Šaš)

Okus: Poput kukuruza
Najbolja priprema: U smjesi poput palačinki
BONUS: Pelud se može koristiti i kao brašno u nekim receptima i to donosi dodatne hranjive sastojke ( vitamini A , B i C, kalij i fosfor).

Crvena djetelina

Okus: sladak, cvjetan
Najbolja priprema: ne kuhati, uvijek sirovu ili za čaj.
BONUS: Kada se koristi u čajevima, olakšava simptome prehlade jer sadrži dosta kalcija, magnezija, kalija i vitamina C.
(*poduzeti mjere opreza ako konzumirate tijekom trudnoće)



Kiseljak
Okus: Kiseo
Najbolja priprema: U omletu
BONUS: Bogat izvor klorofila, što stimulira proizvodnju crvenih krvnih stanica i hemoglobina.

Potočarka
Okus: papreno/ljuto
Najbolji kuha: Ne kuhati, izvrsna je svježa u sendvičima kao zamjena za npr. rukolu
BONUS: Ima više vitamina C od naranče i dokazano jak anti-age efekt.

Kopriva
Okus: Poput špinata
Najbolja priprema: Fritaja. Pazite da su dobro skuhane, jer će vas u suprotnom - opeći.

Čičak (korjen)
Okus: malo vuče na šparogu
Najbolja priprema: Pržiti
BONUS: Izvrsna namirnica za probavni sustav.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju