Objasnite nam što je konoplja od koje proizvodite ulje, i po čemu se razlikuje od one koja nikada neće biti legalizirana u ovim krajevima. Koje su njene prednosti, za što je dobra?
Iako članovi iste obitelji, sorta koja se koristi u prehrambene svrhe različita je od sorte koja se koristi kao poznata marihuana. Industrijska konoplja – Canabis Sativa, naime skoro pa da nema THC-a ili je prisutna razina izuzetno niska, do 0,2%. Da, legalno je “and you won’t get high”. Konoplja je jedan od najbogatijih izvora ALA (alfa-linolenske kiseline) biljnog oblika, esencijalne masne kiseline omega-3. Konoplja nudi jedinstvenu kombinaciju važnih hranjivih tvari, uključujući uravnotežen omjer omega-3 i omega-6, te impresivan raspon vitamina i minerala. Ima posebno visoku razinu vitamina E, snažnog antioksidanta koji štiti omega-3 od užeglosti. Vitamin E, kojega često nedostaje u prehrani i prerađenim namirnicama, od presudne je važnosti za zdravlje žila zbog toga što održava elastičnost stjenki krvnih žila. Konopljino ulje je kod stanja nebalansa organizma nevjerojatan izvor pomoći, i to hladno prešano ulje. Ono pomaže da se tijelo očisti, liječi i detoksicira. Uz mnoštvo vitamina i minerala koje sadrži, ono nam isto tako pomaže obnoviti stanice. Ulje konoplje je jedino jestivo ulje koje sadrži važnu gamalinolensku kiselinu GLA i stearidonsku kiselinu SDA, koje su iznimno bitne za uredan metabolizam, pogotovo ukoliko smo pod utjecajem stresa i loših životnih navika. GLA i SDA su nužno potrebni za djelovanje hormona, živaca, mišića i krvnog tlaka.

Po čemu se ulje konoplje razlikuje od ostalih i za što se koristi? Date nam neki recept? Tko ga smije koristiti? Gdje se može nabaviti i po kojoj cijeni?
Prehrambeni sastav konopljinog ulja vrlo je koristan za zdravlje. Ime Cannabis sativa proizlazi iz latinskog i znači korisna konoplja (sativa=korisna). Biljke koje spadaju u skupinu sativa većinom su najvažniji proizvodi u prehrani. Korist konoplje je doista raznovrsna; od vlakana, jestivog sjemenja, jestivog ulja do medicine. Ulje od konoplje razlikuje za razliku od ostalih ulja ne smije se termički obrađivati. Upotreba ulja u svakodnevnoj prehrani smanjuje rizik od srčanog udara, jer omega-3 (alfalinolenska kislina) umanjuje zgrušnjavanje krvi i poboljšava profil kolesterola. Također ima i prirodne protuupalne učinke, korisne osobama s artritisom i autoimunim bolestima. Osobno sam počela konzumirati sjemenke i ulje konoplje, sjemenke grickam kad god poželim, dok ulje koristim natašte (do 50ml), po salatama kao dressing, aromatiziram juhe s njim, a u zadnje vrijeme i eksperimentiram kolače s konopljinim uljem. Sjemenke konoplje u pestu kao zamjena za orahe su odlične, pošto imaju taj orašasti okus. Također ih možete koristiti i u smoothiesima, u jogurtu, preko granole, kao dodatak zobenoj kaši ili za originalni hint humusu. Probajte napraviti humus sa sjemenkama konoplje umjesto sezama, i maslinovo ulje zamjenite konopljinim. Ulje je idealno za raw food recepte. Odvažite se i napravite vaše mlijeko od konoplje! Sjemenke su prehrambeno bogate, orašastog i ukusnog okusa, mekane (nešto poput kuhane quinoe), kremaste, slične pinjolima i sjemenkama suncokreta. Recepte možete pronaći na www.gastrokomadi.com.

Proizvode koje koristimo su od tvrtke CannaBio d.o.o., koja je prva u Hrvatskoj počela s uzgojem i preradom industrijske konoplje. 100% HR proizvod. Cannabio d.o.o. osnovan je početkom 2012. kao projekt više entuzijasta čiji je cilj na hrvatska polja vratiti nepravedno zapostavljenu industrijsku konoplju, proizvoditi vrhunske proizvode od biljke i sjemenki industrijske konoplje te promicati nutricionističke i zdravstvene vrijednosti industrijske konoplje

Nagovorite čitatelja punkufer.hr da ode i kupi si bočicu konopljinog ulja!
Zašto konzumirati proizvode od konoplje? Prvenstveno jer ćete izgledati lijepo i pametno poput mene (smijeh). Nezaobilazna je i zdravstvena učinkovitost, osjećat ćete se budniji, koncentriraniji i pametniji. Oporavit ćete živčane i moždane stanice, vrlo korisno kada pretjerate s partijanjem na nekoj fešitci, ili kad vas posao natjera na neprekidni napor. Preporuča se djeci umjeto ribljeg ulja, koje može sadržavati tragove žive radi kontaminacije - bit ćete ponosni na sebe kada dječica počnu donositi kući samo petake, trudnicama za razvoj djeteta. Osim toga konopljino ulje brzo se upija, ne lijepi se za kožu i ne zatvara pore. Ublažava simptome stanja kože i bolje je od večine skupocjenih preparata za kožu i kosu. Moja ultimativna njega. Uostalom to je jedina biljka koja, gdje god je posadili, liječi zemlju od otrova na način da izvlači sve toksine iz nje, a ne zadržava ih u sebi. Isto to se dešava i s našim tijelom tokom konzumacije. Jedna nas konoplja čini sretnima, a druga zdravima. Punkufer konoplje Vam želim!


Loreena Meda s urednikom punkufer.hr-a.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju