Kakrakteristično je za zimske mjesece u Europi, ali ga se može naći tijekom cijele godine po boljim supermarketima, ali onda bolje da ne znate za cijenu. Kakijevo pravo ime Diospyros dolazi iz grčkog i znači "božansko voće“, prosječno je veličine breskve, a boje su u rasponu od žute do tamno narančaste. Sjajnog je tvrdog oklopa, a slatkom pulpom i teksturom podsjeća na rajčicu.

Plodovi kakija su bogati beta-karotenom i mineralima (natrij, magnezij, kalcij i željezo), imaju dvaput više vlakana od jabuke, a sadrže i fenole. Nezreli plodovi imaju visoke razine tanina, te stoga imaju malo gorak okus. Kada sazriju, slatki su i mekani poput breskve. Dvije su osnovne vrste kakija:

1. Hachiya - sorta s plodom u obliku srca. Ako ih nezrele stavite u papirnatu vrećicu s jabukama, možete ubrzati proces zrenja. Hachiya ima delikatniji okus u odnosu na Fuyu, ali je premekan, pa služi uglavnom za pekmeze.

2. Fuyu - Možete ih jesti kao jabuke, jednostavno ih narežete u salate i kolače. Naravno, možete ih i pustiti da dozriju, kada će pulpa izgledati poput želea, što znači da je najbolji trenutak da ih pretvorite u pire.

Evo i jednostavnog recepta - salata s kakijem, potočarkama, maslinama i lješnjakom. Sastojci (za 4 porcije):

■ 1 glavica crvenog luka
■ 60ml svježeg soka od naranče
■ 1 žlica vinskog octa
■ 1 žličica meda
■ sol i papar
■ 60 ml ulja od kikirikija
■ 60 ml biljnog ulja
■ 2 potočarke
■ 4 rajčice
■ 80 g lješnjaka
■ 2-3 kaki šljiva voća (Fuyu) izrezati na 8 kriški
■ 100g kozji sir

Pomiješajte u zdjeli luk, sok od naranče, ocat, med, ulje, sol i papar. Dodati rajčice i potočarke u zdjelu s preljevom i lagano promiješati. Dodati ulje od kikirikija. Postaviti naizmjenično na pladanj i poslužiti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju