Neki se ljudi uz lijekove pokušavaju boriti i mijenjanjem prehrane, pa evo nekoliko namirnica koje možete uključiti u svoju prehranu, a mogu nekako olakšati borbu s alergijama.

Brokula
Prednost ovog povrća je u velikoj količini vitamina C. Istraživanja su pokazala da 500mg vitamina C dnevno pomaže u ublažavanju simptoma alergije (kihanje, začepljeni dišni putovi, kašalj). Za dodatnu količinu vitamina C možete dopuniti jelovnik i drugim povrćem iz iste obitelji - kupusom i cvjetačom. Predlažemo da pokušate skuhati špagete s češnjakom i brokulom, ili slatku juhu od cvjetače. Djeca neće biti oduševljena, ali vaš bi partner trebao shvatiti vaš trud…

Luk i češnjak
Obje su namirnice bogate kvercetinom, snažnim antioksidansom koji djeluje kao antihistaminik i bori se protiv alergija, a smanjuju i upalu. Međutim, kvercetin se teško apsorbira iz hrane, pa se preporuča da u prehranu uključite što više recepata koji sadrže češnjak i luk. Ne morate se baš svaki dan ljubiti!

Bundeva
Tikva sadrži karotenoide koji djeluju kao antioksidansi i pretvaraju se u vitamin A, važan u borbi protiv alergije. Ako ste do sada kušali samo pitu i štrudlu od bundeve, predlažemo vam krem juhu od buče.

Mrkva
U mrkvi ćete pronaći dobar izvor vitamina A. Najbolje ćete ga iskoristiti ako mrkvu jedete sirovu. Možete ju pripremiti i na pari, a tu su i juhe, variva, kolači...

Celer
Celer je povrće bogato vitaminom C i sastojcima s protuupalnom ulogom, koji ga pretvaraju u neprijatelja alergijskih simptoma. Ukusan je i sirov i kuhan, a ne treba zanemariti ni zelene dijelove koje možete usitniti u salate, juhe i variva. Uostalom, pogledajte neki ameriški film, pa pogledajte koja im je omiljena grickalica!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju