Postoje dokazi da spojevi sumpora koji se nalaze u luku sprječavaju zgrušavanje krvi. Također postoje dokazi koji pokazuju da spojevi sumpora u luku smanjuju razinu kolesterola i triglicerida u krvi te općenito pomažu kod prevencije srčanog udara.

Istraživanja pokazuju kako luk pomaže povećati tvrdoću kostiju od čega posebnu korist imaju žene u menopauzi. Osim toga, postoje dokazi da su žene koje su prošle menopauzu svakodnevnom konzumacijom luka znatno smanjile rizik od prijeloma kuka. Vrlo je bitno naglasiti da se rezultati baziraju na SVAKODNEVNOJ konzumaciji.

Luk je i antioksidans koji sprječava oksidaciju masnih kiselina u tijelu i drži razinu upale pod kontrolom. Dokazano je da luk smanjuje rizik od nekoliko vrsta raka, čak i kada ga konzumiramo u manjim količinama.

Za kraj, samo da još znate da luk poboljšava ravnotežu šećera u krvi i spriječava bakterijske infekcije. Živio luk!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju