Bundeva, tikva ili buča bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i B, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno utječe na regulaciju probave te je, poput tikvica i lubenice, prirodni diuretik i preporuča se osobama s upalama mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, te muškarcima s bolesnom prostatom.

U trendu Hrskava i sočna piletina Provjeren recept Probajte, bit će vam drago: Za uvijek sočnu piletinu treba vam samo jedan sastojak Sir se ne bi trebao čuvati u proziirnoj plastičnoj foliji - 1 Nemojte ovo raditi Najveća greška koju radimo kad kupimo sir u trgovini i donesemo ga kući Indijanska banana u Donjoj Bistri na plantaži Ivana Šuloga - 5 Ljekovito blago U lišću ovoga voća nalazi se tvar koja ubija stanice raka, raste i u Hrvatskoj, a kilogram plodova košta oko 10 eura

U našim krajevima bundeva se najčešće jede pečena ili pohana, kao sastavni dio variva ili se od nje priprema juha, a čest je sastojak nadjeva za savijače. Može se koristiti i za pire te rižoto ili salatu. U prehrani se koriste i sjemenke i bundevino odnosno bučino ulje koje sadrži sve vitamine i minerale kao i meso bundeve, ali u znatno većim količinama.

Ono što morate napraviti prije pripreme je oguliti koru bundeve i nožem izdubiti vlaknastu sredinu.

Varivo od buče (tikve)

Potrebno je:

Pola tikve (narančaste ili još bolje one bijele dugoljaste)
1 luk, nasjeckan
1 paprika, narezana
3 mrkve, na kolutove
3 srednje velika krumpira, na kockice
Oko 500 g svježih rajčica (ili iz staklenke)
Vezica (pušlek) peršinovog lista, sitno nasjeckati
Vezica (pušlek) kopra (Dille), sitno nasjeckati
3 lista lovora
Maslinovo ulje

Po želji: češnjak, čaša vina, kiselo vrhnje

Priprema:

1. Tikvu (buču) naribajte, posolite, i ostavite oko pola sata u cjediljki te nakon toga ocijedite.

2. Popržiti na maslinovom ulju luk, papriku i mrkve, te češnjak ako ga koristite. Dodajte tikvice, zalijte s čašom vina te dodajte oko 1,5 litre vode ili juhe.

3. Dodajte krumpir narezan na kockice, pelate ili rajčice, peršin, kopar te lovorov list.

4. Kuhajte dok mrkva i krumpir ne budu mekani.

5. Pred kraj možete dodati još malo maslinovog ulja radi boljeg okusa. Pred posluživanje možete dodati svježeg peršina ili kopra. Nakon što ste varivo stavili u tanjur svatko si po želji može dodati kraju si svatko može dodati kiselo vrhnje.

Više na zadovoljna.hr