Bundeva, tikva ili buča bogata je beta karotenom, vitaminima C, E i B, te mineralima kalijem, kalcijem i fosforom. Povoljno utječe na regulaciju probave te je, poput tikvica i lubenice, prirodni diuretik i preporuča se osobama s upalama mokraćnih putova, bubrega, mjehura i žuči, te muškarcima s bolesnom prostatom.
U našim krajevima bundeva se najčešće jede pečena ili pohana, kao sastavni dio variva ili se od nje priprema juha, a čest je sastojak nadjeva za savijače. Može se koristiti i za pire te rižoto ili salatu. U prehrani se koriste i sjemenke i bundevino odnosno bučino ulje koje sadrži sve vitamine i minerale kao i meso bundeve, ali u znatno većim količinama.
Ono što morate napraviti prije pripreme je oguliti koru bundeve i nožem izdubiti vlaknastu sredinu.
Varivo od buče (tikve)
Potrebno je:
Pola tikve (narančaste ili još bolje one bijele dugoljaste)
1 luk, nasjeckan
1 paprika, narezana
3 mrkve, na kolutove
3 srednje velika krumpira, na kockice
Oko 500 g svježih rajčica (ili iz staklenke)
Vezica (pušlek) peršinovog lista, sitno nasjeckati
Vezica (pušlek) kopra (Dille), sitno nasjeckati
3 lista lovora
Maslinovo ulje
Po želji: češnjak, čaša vina, kiselo vrhnje
Priprema:
1. Tikvu (buču) naribajte, posolite, i ostavite oko pola sata u cjediljki te nakon toga ocijedite.
2. Popržiti na maslinovom ulju luk, papriku i mrkve, te češnjak ako ga koristite. Dodajte tikvice, zalijte s čašom vina te dodajte oko 1,5 litre vode ili juhe.
3. Dodajte krumpir narezan na kockice, pelate ili rajčice, peršin, kopar te lovorov list.
4. Kuhajte dok mrkva i krumpir ne budu mekani.
5. Pred kraj možete dodati još malo maslinovog ulja radi boljeg okusa. Pred posluživanje možete dodati svježeg peršina ili kopra. Nakon što ste varivo stavili u tanjur svatko si po želji može dodati kraju si svatko može dodati kiselo vrhnje.