Napišite popis za kupovinu, pođite na tržnicu i opskrbite se sezonskim namirnicamate pozovite drage ljude na zgodan ručak! Za početak:

Quiche od bundeve, poriluka i špinata

Ovo je quiche bez tijesta koji zbog toga ima manje ugljikohidrata od klasičnog. Možete ga jesti u bilo koje doba dana, pa i kada se ohladi.

Sastojci:
Sjeckani bosiljak
80 g ricotte
60 ml mlijeka
2 bjelanjka
4 jaja
100g mladog špinata
2 češnja češnjaka
700g bundeve narezane na kocke
1 poriluk narezan na tanke niti

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200C. Na pleh stavite papir za pečenje i na njega stavite kocke bundeve začinjene paprom te stavite peći 25 minuta. U međuvremenu zagrijte tavu na srednje jakoj vatri s malo ulja. Pirjajte poriluk pet minuta dok ne omekša. Dodajte češnjak i špinat i kuhajte zajedno četiri minute.

Zdjelu u kojoj ćete peći (26 x 16 cm) prekrijte papirom za pečenje. Stavite komade bundeve u posudu za pečenje, zatim pomiješajte sa špinatom i porilukom. Istucite jaja, pomiješajte s mlijekom i prelijte preko povrća u zdjeli. Pospite ricottom.

Pecite 20 minuta, a nakon toga izvadite iz pećnice i pospite svježim listićima bosiljka.

Pečena govedina s ružmarinom i pastrnjkom

Ukusan i zdrav steak i isto takvo povrće, savršen su obrok za početak školske i poslovne godine. Još ako ste ljubitelj steaka poput nas…

Sastojci:
2 žlice nasjeckanog vlasca
2 žlice vinskog octa
2 žlice naribanog hrena
80g grčkog jogurta
1 žličica soli
1 žličica papra
3 žlice maslinovog ulja
450g govedine
1 žličica mljevenog češnjaka
250g oguljene i narezane mrkve
4 žlice svježeg ružmarina
450g krumpira
350 g pastrnjaka

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 230 C. U zdjeli promiješajte pastrnjak, krumpir i mrkvu s tri žlice ružmarina, 1/2 žličice soli 1/2 žličice papra, žlicom vode, i dvije žlice ulja. Premažite govedinu maslinovim uljem, češnjakom, preostalim ružmarinom i začinima. Stavite meso u nauljenu posudu za pečenje, oko njega stavite povrće i ubacite u pećnicu. Provjeravajte svakih dvadesetak minuta dok meso ne dosegne temperaturu od 63 C. Izvadite meso na pladanj i pokrijte folijom na pet minuta. Stavite natrag u pećnicu, ali ugasite vatru. Pomiješajte jogurt, hren i ocat u zdjeli. Posipajte vlasac preko odreska, poslužite odrezak s umakom od jogurta i vrućim povrćem. Pozovite ekipu iz boravka i u blaženom miru očekujte komplimente.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju