Mirisi ličke palente ili zagorskih žganaca s kiselim mlijekom, slatkast okus domaćeg kukuruznog kruha, pršuta, maslina, kuhanog zelja i kobasica, sarme, slanih srdela, pašticade, zagorskih štrukli ili čvaraka... Od danas s aplikacijom „Hrvatska kuhinja“ turisti mogu krenuti u istraživanje svakog gastro kutka Hrvatske, i to na šest svjetskih jezika!

Uz funkcije klasične kuharice, koja za svako istaknuto domaće jelo donosi sastojke i naputke za pripremu, aplikacija „Hrvatska kuhinja“ korisnicima omogućuje i pristup gastro vodiču s geokodiranom kartom, pomažući im na taj način pronaći porijeklo hrvatskih nacionalnih delicija, a uz svako pojedino jelo, mogu otkriti i vrhunske hrvatske ugostiteljske objekte i restorane u kojima ista mogu kušati.
„Strani turisti više ne kupuju ukoričene teške i skupe vodiče, već sve što ih zanima prilikom planiranja putovanja i odabira turističke destinacije i pristizanja na odredište žele imati uz sebe, u svom pametnom telefonu. Hrvatska je poznata kao zemlja vrhunskih gurmanskih doživljaja, a aplikacija koju smo izradili svakom gostu Hrvatske nudi ono najbolje od tradicijske kuhinje naših baka,“ ističe Andreja Horvatić, autorica projekta mobilne aplikacije „Hrvatska kuhinja“ i direktorica tvrtke Pro and d.o.o., uz čiju je upornost tijekom dvanaest mjeseci, uz podršku Ministarstva poduzetništva i Ministarstva turizma Republike Hrvatske, nastajala aplikacija.

„Ideja se rodila iz potrebe. Turisti i svi oni koji prenose vijesti o našoj kuhinji uvijek govore o iznimnoj gastronomiji i okusima koji se pamte. I kako to nekome pokazati, dati da kuša? Vjerujem da je i iseljenim Hrvatima bila nemoguća misija objasniti našu kuhinju – do sad, i ja se iskreno nadam da će je upravo oni predstavljati na najbolji način, srcem i dušom, prepričavajući okuse na koje smo ih u aplikaciji podsjetili. 'Hrvatska kuhinja' je mobilna aplikacija koja prenosi našu gastronomsku baštinu, koju smo na ovim prostorima stoljećima 'brusili' pod raznim utjecajima i danas zaista imamo što ponuditi. Osim klasične kuharice, aplikacija je pravi gastro vodič prepun fotografija i vjerujem da će uskoro mnogi turisti kucati na vrata agencija diljem svijeta sa željom - i ja bih u tu čarobnu i ukusnu Hrvatsku,“ zaključuje Andreja Horvatić.

Inače, mobilna aplikacija „Hrvatska kuhinja“ u cijelosti je hrvatski „proizvod“ – uz autorstvo Andreje Horvatić, aplikaciju je razvio tim tvrtke Interactive1, a dizajnerski pečat koji kombinira rustikalni izgled starinske kuharice , potpisuje tvrtka Grafikon.
Mobilna aplikacija „Hrvatska kuhinja“ od 22. travnja je dostupna cijelom svijetu putem iPada, iPhona, Android telefona i tableta, te je u ponudi za download u App Storeu i Google Play Storeu.

Više o aplikaciji „Hvatska kuhinja“ potražite na službenoj web stranici i Facebook stranici!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju