- Odlučile smo obnoviti jela koja su se u Pagu pripremala prije nekoliko stotina godina. To je bio velik izazov i nadam se da će gurmani spremni na gastronomske pustolovine s velikim užitkom pripremati jela po receptima iz naše kuharice, rekla je jedna od autorica Branka Sabalić.

Među paškim srednjovjekovnim receptima su - 'Piletina s jajima i paprikama', 'Jaja u umaku od šafrana', 'Kruh sa skutom' i 'Slana torta od skute i kruške'. Od priloga i začina objavljeni su recepti za 'Savijaču s grizom' i 'Katinkine lučice'. Glavna riblja jela su 'Riba od Jurja u umaku od povrća i šafrana', 'Luben s orasima', 'Gozba od škampi' i 'Lignje s pinjulima i šukvicama'. Glavna jela od mesa su 'Patka u toću (umaku) od šljiva', 'Vela lešada', 'Fazan s jabukom', 'Zec na slatko i kiselo i 'Turta od riži'. Deserti su 'Bela krema', 'Bonacina' i 'Voće u vinu'.

U pripremi i izradi kuharice pomogli su paški restoran „Na Tale“, Zadarska županija i Paška sirana, ističu autorice, koje su tijekom dvogodišnjeg rada na kuharici koristile raznu literaturu kako bi se upoznale s načinom života u srednjem vijeku. Među ostalim, proučile su knjige Johana Huizinga „Jesen srednjeg vijeka“, Šime Peričića „Razvitak gospodarstva otoka Paga u prošlosti“, „Prinosi za gospodarsku povijest otoka Paga“, rukopis Josipa Portade „Zapisi o srednjovjekovnim jelima u Pagu“, a koristile su i dokumente iz Državnog arhiva u Zadru, prenosi SEEbiz.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju