Autentična Kona kava može se uzgajati samo u okrugu Kona, koji se nalazi na zapadnoj obali otoka Hawaii, po kojem je i cijeli arhipelag dobio ime. Kava se uzgaja na vrlo uskom pojasu od samo 4.000 hektara zemljišta.

Budući da je kava vrlo izbirljiva biljka koja treba bogato tlo, vlastitu drenažu, dovoljno kiše, visoku nadmorsku visinu, dovoljno sunca, a može napredovati samo u relativno uskom rasponu temperatura - ovo je područje više nego idealno za nju.

Otok Hawaii je najmlađi havajski otok. Zbog svoje relativno male geološke starosti, nema mnogo zemlje, ali vulkanski pepeo i kamen mogu poslužiti kao dobra podloga za vegetaciju. Vulkansko tlo je bogato hranjivim tvarima i vrlo plodno. Biljka kava najbolje uspijeva u dobro isušenom tlu. Previše vlage uzrokuje truljenje korijena, pa je dobro drenirano tlo iznimno bitno. Iako za Kona kavom vlada ogromna potražnja, 600-700 malih uzgajivača proizvode manje od jedan posto svjetske proizvodnje kave, jer su ograničeni nedostatkom zemlje.

Kona kava je opisana kao ukusna, aromatična, punog tijela, i ona je zasigurno jedan od najboljih načina da se okusi jedinstvena klima otoka. Ne znamo kako vi, ali mi idemo na jednu uredsku kavicu, a Konu ostavljamo za jedno od, nadamo se, skorih putovanja!

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju