Obiteljsko gospodarstvo Kos – Jurišić nalazi se u samom srcu vinograda, dok je vinarija nešto niže, u Svetom Ivanu Zelini, na adresi Nespeš 8b. Do njih se iz centra Zagreba stigne autocestom prema Varaždinu za nešto malo više od pola sata, dok se u povratku ti zavoji k'o valcer bečki, ipak malo izduže. OPG se može pohvaliti kvalitetnim vinima iz vlastite domaće proizvodnje, od stolnog gemištarca (kupaža kraljevine, kernera i pinota sivog), preko solo kernera, pinota sivog do chardonaya, od kojih svako priča svoju priču.

Gazda je malo nervozan jer je stup na koji se stavlja drveni klopotec koji tjeran vjetrom proizvodi zvuk krckanja gigantskih oraha, i time plaši čvorke – dosta visoko. A s obzirom da se očekuje jači tulum, organizira vrlo brzo postavljanje istog, pa se uz pljesak i tamburaše povlačimo u kućicu u cvijeću na opakoj strmini gdje i ovce pasu pod ručnom.

Klet je predivna, ali uz prve gemište na pod me obara toskanska pašteta presimpatične gazdarice. „Je, to vam je samo mast, špek i češnjak, sve tu lokalno.“ Slano, masno, pikantno – sve. Mijenjaju se govornici, nazdravlja, veseli, svi se nadaju korektnoj berbi, pošto je godina bila stvarno nepredvidiva.

Toči se sivi pinot, krema i klasa po kojoj je ova vinarija najprepoznatljivija dok chardonay nije prošle godine poosvajao par priznanja. S gnušanjem odbacujem mineralnu i uživam u laganim i pitkim voćnim aromama ove toliko rasprostranjene, a uvijek drugačije sorte.

Zagorska juha je remek-djelce, toliko vrganja nisu valjda Frodo i bratija pojeli dok su na Mordor išli, ne premasno, a žestoko. Odojak mekan kao duša moje bivše prva tri mjeseca hodanja, klet je puna, počelo se eksati, ljudi su već glasniji od tamburaša, a ja moram ići...

Uz gutljaje slatkog i slasnog, fino mineralnog predikatnog chardonaya, spuštam se niz brdo, i sanjam da jednom uz jedrilicu imam i svoju klet, mjesto gdje se problemi i nervoza ostavljaju zaključani u automobilu stotinjak metara pod bregom.

Nosim zalihe za drage ljude s kojima ću uživati u finom vinu i širiti glas o prigorskim sortama, gostoljubivosti i bijeloj pašteti od špeka. Veliki pozdrav cijeloj obitelji Kos & Jurišić, gazda je tijekom odojka najavljivao neko druženje za martinje, ali o tom – potom. Sretna berba!

Sve informacije o vinima, vinariji, detaljima i svemu što vas zanima o Zelinskon vinogorju, potražite na stranicama vinarije, ili njihovom blogu!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju