Pedijatri u Sjedinjenim Američkim Državama izveli su istraživanje nakon kojeg tvrde: ''Od gaziranih pića vaša djeca mogu biti agresivna i nezainteresirana za svijet oko sebe.''

3.000 petogodišnje djece, jedan su mjesec bila lišena gaziranih pića da bi im drugi mjesec gazirana pića bila dozvoljena.  Polovina je pila jedno piće na dan, dok je 4% djece pilo četiri ili više.

'Otkrili smo da se dječija agresivnost pojačavala sa svakim povećanjem unosa gaziranih sokova' rekla je autorica studija Dr. Shakira Suglia sa Sveučilišta Columbia u New Yorku.

Prošle studije i istraživanja gaziranih pića rađena na uzorku odraslih osoba pokazala je da pretjerano ispijanje 'mjehurićastih pića' dovodi do agresije i depresije kod odraslih, dok je ovo prvo istraživanje povezano uz djecu.

Autori su priznali da nisu u stanju proizvesti dokaze zbog kojih se djeca ovako osjećaju i kažu da je moguće da su djeca agresivnija zbog nekih drugih zdravstvenih problema ili da zbog nekih nedostataka u prehrani 'traže' slatko ili gazirano.

U svakom slučaju naše je mišljenje da je pretjerivanje u svemu štetno i nezdravo. Pijete li bilo koje piće razumno i u umjerenim količinama ne morate briniti o štetnim posljedicama.

Izvor: Journal of Pediatrics

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju