Noma - Kopenhagen, Danska

Noma je uvijek u potrazi za savršenstvom, koje je valjda i postigao ponijevši titulu najboljeg restorana na svijetu, koju dodjeljuje Restaurant Magazine – tri godine za redom. Ono što fascinira u ovom restoranu koji je otvoren na mjestu bivšeg skladišta u luci u Kopenhagenu, su jednostavna i sofisticirana jela koja je stvorio najbolji kuhar na svijetu - Rene Rexhepi, promicatelj nove nordijske kuhinje. To je trend koji je osvojio većinu skandinavskih kuhinja, i nije definiran nigdje drugdje na svijetu. Da nije bilo, po nekima podmetnutog trovanja, vjerovatno bi i ove godine bio najbolji na svijetu, a ovako je tek – drugi...

Osteria Francescana - Modena, Italija

Jednom u životu treba posjetiti i Osteriu Francescanu, suvremenu talijansku kuhinju u srcu Modene, sa samo 11 stolova za goste. Ako volite savršenu kombinaciju autentične organske, umjetničke i moderne kuhinje istodobno, obavezno posjetite ovaj restoran. Kuhar Massimo Bottura gurmanski je mađioničar koji očarava goste s obrocima savršene teksture. Restoran je treću Michelinovu zvjezdicu dobio 2011. Šteta što ne postoje četiri...

D.O.M. - Sao Paulo, Brazil

Najbolje namirnice Amazonskih šuma u Brazilu nalaze se u jelovniku D.O.M.-a. Od egzotičnog voća do korijena manioke, sve latinoameričke delicije naći će se na vašem stolu. stavio sve svoje znanje u iznimne jelovnike. 2011. godine bio je sedmi restoran svijeta, a prepoznatljiv je po tome što se europski stil i kolorit spajaju se s egzotičnom latinoameričkom kuhinjom. D.O.M. je inače skraćenica za Dominus Optimo Maximo, a Chef – poznati Alex Atala.

Botin Sobrino - Madrid, Španjolska

Kuhinja nije nešto ekskluzivna, ali je prema Guinnessovoj knjizi rekorda to ipak najstariji restoran na svijetu. Botin Sobrino ima peć na drva koja istim principom radi već stoljećima. Od 1725. godine specijaliteti kuće su pečeni odojak i janjetina, a po autentičnim receptima se peče i dan danas. Restoran se nalazi na Calle Cuchilleros, a priča se je sam Francisco Goya prije nego je postao poznati slikar - ovdje radio kao perač posuđa. Restoran spominje i Hemingway koji je mnogo godina proveo u Madridu. Zlobnici bi dodali – i popio koktela...

Sukiyabashi Jiro - Tokyo, Japan

Najbolji sushi na Planetu? Vjerojatno. Kuhar Jiro Ono ima više od 80 godina, i ne odustaje od tradicionalnog pristupa cijeli svoj život. Michelin vodič dodijelio im je maksimalne tri zvjezdice, a japanska ih je vlada proglasila nacionalnim blagom za njihov doprinos japanskoj kuhinji. Svaki komad ribe se poslužuje na savršenoj temperaturi, zamotan u rižu i alge, a nakon Onovoga sushija, navodno niti jedan više neće biti isti.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju