Gotovo ništa ne asocira na Božić kao punč posipan muškatnim oraščićem. Barem anglosaksoncima i germanima koji su ipak nešto slabiji od nas po pitanju kuhanog vina. Tamno smeđe sjeme stabla muškatnog oraščića ima topao, intenzivan, slatkast okus, i nekako nam prirodno i lijepo zagrije hladne zimske minute.



Prirodno stanište ove biljke je na otočju Banda u Indoneziji, ali se može naći i na Karibima, posebno u Grenadi. U jednom je trenutku muškatni oraščić bio jedan od najvrjednijih začina svijeta. Prije nekoliko stotina godina u Engleskoj ste za nekoliko muškatnih oraščića mogli dobiti dovoljno novaca da si doživotno osigurate financijsku neovisnost.

Ako patite od probavnih problema vezanih poput proljeva, zatvora i nadutosti, muškatni vam oraščić to itekako može olakšati. Njegovo ulje ublažava bol u trbuhu uklanjanjem viška plinova iz crijeva. Pomaže kod groznice i slabe cirkulacije, a poznat je i kao afrodizijak, pa služi i za jačanje i pobuđivanje spolnog nagona.

Uglavnom, znate onu policu sa začinima koju ste davno obećali kupiti/napraviti? E, pa muškatnom je oraščiću definitivno namijenjeno jedno mjesto na njoj. Nemojte dugo čekati!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju