Danas vam predstavljamo Prekmursku gibanicu. Slojevit kolač s jabukama, orasima, sirom i makom potječe iz Prekmurja - Slovenije. Ovaj je desert već dugo jako popularan i opravdano se smatra vrhunskim specijalitetom. I mi u Hrvatskoj imamo po sastojcima vrlo sličan desert - Međimursku gibanicu. Ne zna se točno otkada datira ovaj kolač, ali se pretpostavlja da je recept evoluirao kroz stoljeća. Najstariji dokument o njemu potječe iz 1828. godine. Pozivamo vas ovom prilikom da eksperimentirate s neobičnim okusima, s obzirom da gibanica spaja dva sastojka koji se često koriste u desertima (sir i jabuke), ali rijetko zajedno. Idemo?

Sastojci:
Za tijesto:


    300 g brašna
    3 žlice tople vode
    2 žlice vina
    1 žlica šećera
    1 žličica soli
    2 žlice ulja
    2 žlice rastopljenog maslaca namazati na listove

Za punjenje makom:

    400 g maka
    200 g šećera
    1 šalica vrućeg mlijeka
    Cimet za okus

Za punjenje jabukama:

    500 g ribane jabuke
    200 g šećera
    1 žlica soka od limuna
    Korica jednog limuna
    Cimet za okus

Za punjenje sirom:


    500 g sira
    300 ml vrhnja
    1 jaje
    200 g šećera
    2 žlice grožđice namočene u rumu
    Vanilija

Za punjenje orasima:

    500 g mljevenih oraha
    200 g šećera
    Cimet za okus

Pomiješajte sastojke odvojeno za svako punjenje.

Lim za pečenje premažite maslacem. Pomiješajte sastojke za tijesto, mijesite dobro oko deset minuta, a zatim ostavite tijesto da odstoji barem sat vremena. Izrežite na devet jednakih komada i izvaljajte na tanke trake. Stavite sloj tijesta na dno posude, a zatim premažite rastopljenim maslacem, te pospite polovicu nadjeva maka preko tijesta. Zatim na tijesto stavite maslac, pola nadjeva od jabuka. Stavite još jedan list tijesta, rastopljeni maslac i pola nadjeva od sira. Stavite jedan list tijesta, utrljajte opet s rastopljenim maslacem i prelijte preko pola nadjeva od oraha. Ponovite postupak s preostalim nadjevima, pazeći svaki put namažete list tijesta s rastopljenim maslacem. Posljednji sloj treba također biti premazan rastopljenim maslacem ili preliven šalicom kiselog vrhnja razrijeđenog s malo mlijeka. Pecite oko sat vremena na 175 C. Uživajte, dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju