Danas vam predstavljamo Prekmursku gibanicu. Slojevit kolač s jabukama, orasima, sirom i makom potječe iz Prekmurja - Slovenije. Ovaj je desert već dugo jako popularan i opravdano se smatra vrhunskim specijalitetom. I mi u Hrvatskoj imamo po sastojcima vrlo sličan desert - Međimursku gibanicu. Ne zna se točno otkada datira ovaj kolač, ali se pretpostavlja da je recept evoluirao kroz stoljeća. Najstariji dokument o njemu potječe iz 1828. godine. Pozivamo vas ovom prilikom da eksperimentirate s neobičnim okusima, s obzirom da gibanica spaja dva sastojka koji se često koriste u desertima (sir i jabuke), ali rijetko zajedno. Idemo?
Sastojci:
Za tijesto:
300 g brašna
3 žlice tople vode
2 žlice vina
1 žlica šećera
1 žličica soli
2 žlice ulja
2 žlice rastopljenog maslaca namazati na listove
Za punjenje makom:
400 g maka
200 g šećera
1 šalica vrućeg mlijeka
Cimet za okus
Za punjenje jabukama:
500 g ribane jabuke
200 g šećera
1 žlica soka od limuna
Korica jednog limuna
Cimet za okus
Za punjenje sirom:
500 g sira
300 ml vrhnja
1 jaje
200 g šećera
2 žlice grožđice namočene u rumu
Vanilija
Za punjenje orasima:
500 g mljevenih oraha
200 g šećera
Cimet za okus
Pomiješajte sastojke odvojeno za svako punjenje.
Lim za pečenje premažite maslacem. Pomiješajte sastojke za tijesto, mijesite dobro oko deset minuta, a zatim ostavite tijesto da odstoji barem sat vremena. Izrežite na devet jednakih komada i izvaljajte na tanke trake. Stavite sloj tijesta na dno posude, a zatim premažite rastopljenim maslacem, te pospite polovicu nadjeva maka preko tijesta. Zatim na tijesto stavite maslac, pola nadjeva od jabuka. Stavite još jedan list tijesta, rastopljeni maslac i pola nadjeva od sira. Stavite jedan list tijesta, utrljajte opet s rastopljenim maslacem i prelijte preko pola nadjeva od oraha. Ponovite postupak s preostalim nadjevima, pazeći svaki put namažete list tijesta s rastopljenim maslacem. Posljednji sloj treba također biti premazan rastopljenim maslacem ili preliven šalicom kiselog vrhnja razrijeđenog s malo mlijeka. Pecite oko sat vremena na 175 C. Uživajte, dobar tek!