Na putovanju kroz Francusku domaćini su nam ponudili idealan doručak, koji ne bi odbili da mi nam ga se ponudi za bilo koji drugi obrok. Pijetao u vinu, odnosno slasna vrsta gulaša od ove vrste peradi tipično je francusko jelo, elegantno, glatko, puno okusa, kuhano s ljubavlju.

Temeljni sastojci su, naravno, kokoš i crveno vino te luk, češnjak i gljive. Tajna vrhunskog Coq au vina je mariniranje mesa u vinu, barem šest sati prije kuhanja, a po mogućnosti i cijelu noć. U Francuskoj je standardno vino za marinadu peradi Burgundac, a možete se bez problema koristiti i drugim vrstama vina, samo ne pretjerujte s artiklima ispod deset kuna za litru – niste više na prvoj godini studija!

O porijeklu ovog jela kruži nekoliko legendi, a najstarija od njih odnosi se na samog Julija Cezara. Legenda kaže da je glasoviti recept francuske kuhinje Coq au Vin smislio njegov kuhar kada su Gali, nakon što ih je pokorio, cara daovali ironičnim poklonom u obliku žilavog starog pijetla. Druga se priča vrti oko još jednog povijesnog lika, Napoleona. Jednom se neočekivano zaustavio u nekoj gostionici kraj puta. Gostioničar se nije nadao tako značajnim gostima - imao je jedino starog pijetla i neko loše vino. Sav očajan gostioničar je brzinski skuhao pijetla u vinu, s lukom, ljekovitim biljem i nekim povrćem. Na opće iznenađenje, bilo je jako ukusno, i tako je recept postao dio standardne francuske kuhinje.

Iz 1864. godine datira sličan recept, piletina u bijelom vinu, ali prvi dokumentirani recept za Coq au vin je objavljen tek početkom dvadesetog stoljeća, u knjizi Edmonda Richardina „The Art of Eating Well“. Autor navodi da je prvi put jeo Coq au vin u gostionici u Puy-de-Dome, u Auvergneu, a vlasnik mu je pritom napomenuo da recept datira iz šesnaestog stoljeća. Popularnost ovog jela je porasla i proširila se izvan Europe objavljivanjem knjige recepata Julie Child „Mastering Art of francuske kuhinje“ 1961.

Iako se samo nagađa kad i gdje je ovo jelo nastalo, Coq au vin danas najviše prisvaja Burgundija, i tamo se nalazi u gotovo svakom jelovniku. Danas postoji bezbroj recepata za Coq au vin, a uz malo truda može krasiti i vaš stol. Samo pripazite da za marinadu ne upotrijebite suprugovu butelju za posebne prilike!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju