Ako volite egzotičniju kuhinju, iako je ovdje riječ o vrlo blagom okusu, tada morate probati humus.
Neki ga zovu paštetom, drugi namazom od slanutka, ali svakako je riječ o jednom od najpoznatijih specijaliteta Bliskog Istoka. Štoviše izvorno on pripada libanonskoj kuhinji, ali odličan je svuda u arapskom svijetu.
Slanutak, maslinovo ulje, češnjak, limun osnovni su sastojci ovog namaza, iako će Libanonci (a i svi oni koji vole humus) reći da dobrog humusa nema bez tahinija, paste od sezama.
Na sreću tahini se već može naći u nekim bolje opskrbljenim domaćih prodavaonicama, a o vama ovisi želite li humus ukrasiti crnim maslinama, te hoćete li mu dodati i sitno nasjeckane svježe metvice. Kada riješite tu dilemu osnova stvar je u omjerima.
Teško da će vam humus odlično ispasti prvi put, jer on zahtjeva spretnu ruku u određivanju omjera maslinovog ulja, juhe u kojoj se kuhao slanutak i limunovog soka. Također, svaki recept ima i neki svoj omiljeni začin. I ne zaboravite, svježe mljeveni papar.