Malo je ljudi koji se pitaju koja je razlika između različitih vrsta brašna. To je, međutim, vrlo je važno ako želite ispeći nešto točno po receptu, kao i da to bude jestivo. Za palačinke se uzima oštro, a za lagana pečena tijesta glatko brašno. Niste li sigurni koje biste upotrijebili za neki kolač, najbolje je pomiješati pola jednoga i pola drugoga. Domaće tjestenine i rezanci rade se od glatkog brašna, a za žličnjake, okruglice i njoke prikladnije je oštro. Postoje neke indicije na paketima brašna koje će vam reći koje je brašno bolje za kolače, peciva ili kruh. Prvo potražite brojeve: 000, 480, 550 i 650. Svaki od tih brojeva pokazuju stupanj obrade brašna. Brašno 000 je glatko, bjelje i lakše. Brašno 650 je manje glatko, tamnije i ima više glutena.

Jednostavna klasifikacija tipova brašna izgleda ovako:

Brašno 000 - pahuljasto i svijetlo
Brašno 480 (ili 450) - bijelo brašno
Brašno 550 - teže nego prva dva, dobro za gotovo sva tijesta: od kolača, keksa do peciva, pa čak i za pite i kroasane
Brašno 650 - ima veći sadržaj glutena pa idealno za elastična tijesta kojima je potrebno dizanje, kruh, pizza, focacciu.

Klasifikacija brašna u Hrvatskoj je sljedeća:

BRAŠNO TIP 400 OŠTRO
Namjensko pšenično brašno tip T-400 oštro smatra se najkvalitetnijim brašnom jer se proizvodi od same jezgre zrna žita. Preporučuje se za pripremanje biskvitnog tijesta, torti i pita, odnosno, u sve što ide i prašak za pecivo.

BRAŠNO TIP 550 GLATKO
Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu bijelog kruha i raznih vrsta finoga mliječnog peciva, kolača, domaće tjestenine i rezanaca. Brašno T550 bogato je škrobom i proteinima. Pšenično brašno odličan je izvor ugljikohidrata, najkorisnijeg izvora raspoložive energije u našem tijelu.

BRAŠNO TIP 400 KRUPIČASTO
Pšenična krupica je zrnasto brašno dobiveno od jezgre zrna bez mekinja. Prikladna je za pripremu kašica, nabujaka i nadjeva.

BRAŠNO TIP 850
Brašno tip 850, polubijelo, sadrži više vitamina, minerala, proteina i celuloznih vlakana od bijelog brašna, pa je i prehrambeno vrjednije, a koristi se za pripremu kruha i peciva, pa ga zovu i krušno brašno.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju