Zrnati sir u posljednje dvije godine hit je na društvenim mrežama. Njegov najveći adut? Riječ je o fleksibilnoj namirnici nenametljivog nježno kiselkastog okusa koja se može dodati raznim jelima te tako znatno povećati udio bjelančevina bez ogromnog povećanja kalorija.
To je sir s relativno malo masnoća, pa se u 100 grama nalazi oko 12 grama proteina i tek 80 do 100 kalorija, ovisno o kupljenom proizvodu. Za usporedbu, 100 grama fete ima 14 grama bjelančevina i 270 kalorija, a gauda, primjerice, ima 25 g proteina i nešto manje od 400 kalorija.
Zrnati sir je proizvod koji nastaje zgrušnjavanjem mlijeka, a kojem se dodaju bakterije mliječne kiseline i sirilo. U drugoj fazi pripreme miješa se s vrhnjem i soli. Ne čudi, stoga, što je i dobar izvor kalcija, koji je nužan za zdravlje kostiju.
Kako čuvati zrnati sir?
Zrnati sir je svježi kravlji sir koji se obavezno čuva u hladnjaku. Neotvorenu kutiju zrnatog sira možete držati do isteka njegova roka trajanja, a koji je obilježen na ambalaži. Najbolje bi ga bilo pohraniti u "tijelo" hladnjaka, gdje je temperatura stabilna i najniža.
Otvorenu kutiju zrnatog sira pojedite u tri do četiri dana nakon otvaranja.
Ako primijetite da sir ne možete pojesti u željenom roku, stavite ga u zamrzivač i tako mu produljite rok trajanja. Ipak, imajte na umu da će takvom siru biti promijenjena tekstura i izgled. Odleđeni zrnati sir najbolje je iskoristiti u pečenim jelima.
Kako pripremiti jela sa zrnatim sirom?
Zrnati sir ime je dobio po svojoj teksturi, a karakterizira ga blagi kiselkasti okus, koji se može sljubljivati sa slanim i slatkim jelima.
Ne morate ga termički obrađivati da biste uživali u njegovu okusu – dodati ga možete zdravim zdjelicama s voćem, medom i orašastim plodovima ili ga izmiksati sa začinima u fini namaz za kruh i peciva.
Na društvenim mrežama dijelili su se recepti za kajganu sa zrnatim sirom, ali i pripremu proteinskih palačinki. Dodati ga možete u složence s tjesteninom, u kekse i razne druge slastice.
Ideje za pripremu jela sa zrnatim sirom pronađite u receptima u nastavku teksta.
Švedski misterij: Sir koji se može proizvesti samo u malenom selu na sjeveru zemlje, a nitko ne zna zašto