Galerija Kako skuhati jaje 0 Kako skuhati jaje 0 Kako skuhati jaje 0 Jaja 0

U trendu Varivo od mahuna Tjedni jelovnik 7 sirotinjskih jela za svaki dan ovoga tjedna koji se mogu napraviti za smiješan novac Hippomane mancinella - 2 Nevjerojatno opasno Otrovno drvo: Tihi ubojica koji je najopasniji kada padne kiša Turisti Kulturološki šok Amerikanci u čudu o Hrvatskoj: "Sve je maleno, hrana je bizarna, a od zahodske mafije imamo traume"

Kako se jaja ne bi prekuhala ili prepekla, vatra ne smije divljati, pravilo je kojeg se pridržavaju kuhari. 

Ako je vatra prejaka, kajgana neće biti kremasta, što i priželjkujemo. Kad krenemo kuhati jaja, proteini počinju koagulirati, a ako ih kuhamo predugo, počinju se stezati do točke kada izlazi sva tekućina, a jaja postaju gumena, suha i neukusna.

Što se jaja dulje kuhaju, to više proteini koaguliraju, a što je temperatura viša, to se događa brže. Nižim temperaturama smanjuje se rizik od pretjeranog koaguliranja.

Primjerice, idealna kajgana traži da je maknete s vatre netom prije nego što jaja budu gotova jer će i dalje zadržati dovoljno topline da se "dovrše" prije posluživanja.

Kuhanje jaja

Prilikom kuhanja jaja stavite ih u hladnu vodu. Vode treba biti oko 2,5 cm iznad jaja. Pojačajte vatru i kad zakuhaju, maknite ih s vatre pa poklopite lonac.

Za srednje meko kuhana jaja ostavite ih poklopljena u vrućoj vodi 4 minute, za mekša tvrdo kuhana 10 minuta, a sasvim tvrdo kuhana bit će nakon 15 minuta.

Zatim ih lagano kucnite kuhačom ili žlicom na nekoliko mjesta i prebacite u ledeno hladnu vodu i ostavite najmanje minutu. Ako jedete meko kuhana jaja ili ih pripremate za Uskrs, preskočite korak s razbijanjem ljuske.

Još trikova i recepata s jajima potražite u nastavku.

Nije loše znati: 5 načina za najbolje kuhanja jaja "u tvrdo" Kako skuhati jaje Kako skuhati jaje Kako skuhati jaje +0 Kako skuhati jaje

10 najboljih zamjena za jaja koje spašavaju kad ne želite do dućana Tiramsu se može napraviti i bez jaja i slatkog sira Palačinke iz pećnice Palačinke +4 Carbonara

Doručak koji se topi u ustima! Trik za savršen omlet mekan poput oblaka Omlet - 4 Omlet - 3 Omlet - 1 +0 Omlet