Kako se jaja ne bi prekuhala ili prepekla, vatra ne smije divljati. Ako je vatra prejaka, kajgana neće biti kremasta, što i je caka koju svi priželjkujemo. Kad krenemo kuhati jaja, proteini počinju koagulirati, a ako ih kuhamo predugo, počinju se stezati do točke kada izlazi sva tekućina, a jaja postaju gumena, suha i neukusna.

Što se jaja dulje kuhaju, to više proteini koaguliraju, a što je temperatura viša, to se događa brže. Nižim temperaturama smanjuje se rizik od pretjeranog koaguliranja.

Primjerice, idealna kajgana traži da je maknete s vatre netom prije nego što jaja budu gotova jer će i dalje zadržati dovoljno topline da se "dovrše" prije posluživanja.

Prilikom kuhanja jaja vatru možete pojačati samo u slučaju kada ih ne kuhate do kraja na štednjaku. Tada stavite jaja u hladnu vodu. Vode treba biti oko 2,5 cm iznad jaja. Pojačajte vatru i kad zakuhaju, maknite ih s vatre pa poklopite lonac.

Za srednje meko kuhana jaja ostavite ih poklopljena u vrućoj vodi 4 minute, za mekša tvrdo kuhana 10 minuta, a sasvim tvrdo kuhana bit će nakon 15 minuta.

Zatim ih lagano kucnite kuhačom ili žlicom na nekoliko mjesta i prebacite u ledeno hladnu vodu i ostavite najmanje minutu. Ako jedete meko kuhana jaja ili ih pripremate za Uskrs, preskočite korak s razbijanjem ljuske.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju