Da biste napravili ukusan kolač ne treba vam mnogo slastičarskog znanja. Ukusan desert možete smućkati u jednoj zdjeli, izliti u lim za pečenje i staviti u pećnicu.
Ovaj recept za zlevanku od limuna i maka je upravo takav recept. Iznimno je sočan i ukusan – savršen za ljeto.
U receptu se koristi sok i korica limuna pa je važno da upotrijebite organski uzgojene plodove koji nisu špricani. Ako nemate takve plodove pri ruci, koricu izostavite iz recepta.
Sastojci:
- 250 g bijelog brašna
- 250 g bijelog šećera
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 115 g maslaca sa sobne temperature
- 65 ml kiselog vrhnja
- 60 ml biljnog ulja
- 3 limuna
- 3 velika jaja
- 2-3 žlice maka
- 2 čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- ¼ čajne žličice sode bikarbone
- prstohvat soli
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje / obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane.
- Naribajte koricu tri limuna u šećer. Rukama umasirajte koricu u šećer kako bi ista ispustila ulje iz citrusnog ploda i pojačala okus kolača.
- Dodajte ulje i omekšani maslac sa sobne temperature u šećer. Mikserom izmiksajte sve zajedno – miksajte oko dvije minute dok se sastojci ne sljube.
- Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati smjesu.
- Ubacite kiselo vrhnje i mlijeko.
- Dodajte dvije žlice svježe iscijeđenog limunova soka i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
- U zdjelu dodajte brašno u koju ste prethodno umiješali prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
- Na kraju umiješajte dvije do tri žlice maka.
- Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 30 do 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
- Ohladite kolač prije posluživanja. Dobar tek!