Da biste napravili ukusan kolač ne treba vam mnogo slastičarskog znanja. Ukusan desert možete smućkati u jednoj zdjeli, izliti u lim za pečenje i staviti u pećnicu.

Ovaj recept za zlevanku od limuna i maka je upravo takav recept. Iznimno je sočan i ukusan – savršen za ljeto.

U receptu se koristi sok i korica limuna pa je važno da upotrijebite organski uzgojene plodove koji nisu špricani. Ako nemate takve plodove pri ruci, koricu izostavite iz recepta.

Sastojci:

  • 250 g bijelog brašna
  • 250 g bijelog šećera
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 115 g maslaca sa sobne temperature
  • 65 ml kiselog vrhnja
  • 60 ml biljnog ulja
  • 3 limuna
  • 3 velika jaja
  • 2-3 žlice maka
  • 2 čajne žličice praška za pecivo
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • ¼ čajne žličice sode bikarbone
  • prstohvat soli

Priprema:

  1. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Namastite pravokutni lim za pečenje / obložite ga papirom za pečenje i stavite sa strane.
  2. Naribajte koricu tri limuna u šećer. Rukama umasirajte koricu u šećer kako bi ista ispustila ulje iz citrusnog ploda i pojačala okus kolača.
  3. Dodajte ulje i omekšani maslac sa sobne temperature u šećer. Mikserom izmiksajte sve zajedno – miksajte oko dvije minute dok se sastojci ne sljube.
  4. Dodajte jedno po jedno jaje i nastavite miksati smjesu.
  5. Ubacite kiselo vrhnje i mlijeko.
  6. Dodajte dvije žlice svježe iscijeđenog limunova soka i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
  7. U zdjelu dodajte brašno u koju ste prethodno umiješali prašak za pecivo, sodu bikarbonu i malo soli. Miješajte dok se svi sastojci ne povežu.
  8. Na kraju umiješajte dvije do tri žlice maka.
  9. Dobivenu smjesu prebacite u pripremljeni lim za pečenje i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na oko 30 do 35 minuta. Provjerite čačkalicom je li kolač pečen do kraja prije nego što ga izvadite iz pećnice.
  10. Ohladite kolač prije posluživanja. Dobar tek!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju