Crna čokolada s najmanje 70 posto kakaa smatra se superhranom zbog moćnih antioksidansa koji imaju sjajno djelovanje na organizam, ali zrna kakaa idu korak dalje od toga. Zrnca kakaa koje ćete na etiketama pronaći i kao „cacao nibs“ su najmanje prerađeni oblik čokolade. Antioksidansi, flavonoidi, vlakna, magnezij i kalij samo su neki od nutrijenata na pozamašnoj listi koje sadrže (navodno više od 300). Ne samo da su zdravi, nego su i fini, hrskavi i kremasti, a okus im je gorkasto-orašast.

Nakon što se plodovi sa stabla kakaovca u kojima se nalaze zrna uberu, fermentiraju i osuše, usitnjavaju se na manje komade. Takvi komadići idealni su za dodavanje u gomilu jela. Možete ih ubaciti u jutarnju kašu i uživati kako se tope ili hrskaju u kombinaciji s pahuljicama i voćem, iskoristiti za smoothie ili brzinske deserte kad uhvati kriza za slatkim – primjerice banane u zrnima kakaa s medom (njam!), posipati ih po riži na mlijeku, kolačima, zapravo svemu što inače dobro ide s čokoladom. Odlični su i bez ičega, kad uhvati želja za grickanjem. Budući da nisu slatki, slobodno ih kombinirajte s kakvim zdravim zaslađivačem poput meda ili pak voćem kao što su datulje.

Zrna kakaa su super grickalica prije teretane ili vježbanja jer pružaju energiju, doprinose izdržljivosti i bude organizam, zahvaljujući teobrominu, sastojku sličnom kofeinu.

Kakao možete grickati i nakon trčanja, prvenstveno zbog magnezija, ali i drugih minerala poput željeza, kroma, mangana, cinka te vitamina C. Preporučuju se i svima onima koji žele izgraditi mišiće, ali i smršavjeti jer imaju nizak glikemijski indeks, ubrzavaju metabolizam i pružaju osjećaj sitosti, što nas sprječava u prejedanju.

U dvije žlice zrnaca kakaa ima otprilike 130 kalorija pa ako se ne želite udebljati, imajte to na umu prije nego krenete raditi superukusne napitke s mlijekom ili medom. No odlučite li ih uvrstiti u jelovnik smanjit ćete rizik od rizik od moždanog udara i smiriti živce, regulirati krvni tlak i cirkulaciju, poboljšati pamćenje i koncentraciju, kao i raspoloženje, a navodno djeluju i kao afrodizijak. 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju