Žarbo (Gerbeaud) kocke ili na mađarskom Zserbó szelet, još je jedan divan višeslojni kolač, koji se nekada često pripremao i u našim kućanstvima, posebno za blagdane.

Minimalno četiri sloja tijesta, kao i kod one češće mađarice s čokoladom, pitanje su časti, a nadjev je dopušteno malo izmijeniti, odnosno umjesto pekmeza od marelica koristiti onaj od šljiva. Onaj svečani štih daju orasi, a čokoladna glazura zaokružuje okus.

Iako morate sami napraviti tijesto, to ćete lako učiniti prema ovim detaljnim uputama, a pripremu okakšava i to što se čitav kolač prvo složi pa tek onda ispeče. Naravno, glazura ide na kraju, a na vama je – usprkos imenu kolača - hoćete li poslužiti žarbo kocke, "štange", "šnite" ili rombove.

Sastojci za žarbo kocke:

Za tijesto

  • 500 grama brašna
  • 250 grama maslaca
  • 25 grama svježeg kvasca
  • 1 cijelo jaje
  • 2 žumanjka
  • 1 žlica šećera
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • naribana korica od 1/2 limuna
  • prstohvat soli

Za nadjev

  • 150 grama mljevenih oraha
  • 50 grama šećera u prahu
  • 400 grama pekmeza od marelica

Za glazuru

  • 100 g maslaca
  • 4 žlice kakaa u prahu
  • 4 žlice šećera
  • 4 žlice vode

Priprema žarbo kocki:

  1. U loncu zagrijte mlijeko da bude mlako, pa u njemu otopite 1 žlicu šećera i kvasac.
  2. U velikoj zdjeli rukom pomiješajte brašno i maslac nasjeckan na kockice. Dobit ćete mrvičastu smjesu.
  3. Dodajte cijelo jaje, 2 žumanjka, mlijeko s kvascem i šećerom, sol i limunovu koricu. Po potrebi dodajte još brašna.
  4. Dobiveno tijesto oblikujte u četiri kugle, pokrijte i pustite da odstoji 30 minuta.
  5. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Namastite kalup (25x40 cm) i pospite ga brašnom.
  6. Na pobrašnjenoj površini razvaljajte prvu kuglu tijesta na veličinu kalupa pa je položite u njega.
  7. Mljevene orahe pomiješajte sa šećerom u prahu.
  8. Prvu koru premažite trećinom džema od marelica i pospite trećinom smjese oraha i šećera.
  9. Razvaljajte drugi dio tijesta, premažite ga pekmezom i pospite orasima, pa ponovite s trećim dijelom tijesta.
  10. Četvrtom korom prekrijte kolač i stavite ga peći.
  11. Pecite kolač 30 minuta, dok tijesto ne dobije lijepu boju i ne ostaje na čačkalici.
  12. Izvadite kolač iz pećnice i ostavite ga da se potpuno ohladi..
  13. Za čokoladni preljev u manjoj posudi otopite maslac i dodajte kakao u prahu, šećera i vodu pa miješajte dok se šećer ne otopi i dok se smjesa ne zgusne.
  14. Prelijte tortu čokoladnim preljevom. Neka se malo ohladi na sobnoj temperaturi, pa narežite na kocke i poslužite.

Gotovo za 5 minuta: Najbolji trik za pizza-tijesto bez dizanja +0 Pizza

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju