Slanutak je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama te namirnice nalazi se oko 20 grama proteina.

Slanutak je iznimno fleksibilna namirnica. S njome možete napraviti razna jela – od namaza poput humusa do dalmatinske čičvarde.

Kuhani slanutak možete sljubiti i s nešto rajčice i začina kako biste dobili slastan i brzi obrok, a koji je najbolje poslužiti s nešto domaćeg kruha.

Upotrijebite li za ovo jelo već kuhani slanutak iz konzerve, bit će gotovo za otprilike 15 minuta.

Sastojci:

  • 2 konzerve slanutka od 400 g
  • 125 ml sherryja
  • 125 ml povrtnog temeljca
  • 2 žlice koncentrata rajčice
  • 1 luk
  • 1-2 češnja češnjaka
  • 1 čajna žličica mljevenog kumina
  • 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
  • ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
  • ½ čajne žličice sušenog origana
  • biljno ulje po želji
  • sol i papar po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja u većoj tavi pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Termički ga obrađujte oko pet do sedam minuta.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak, kumin, slatku i dimljenu papriku, origano, sol i papar. Pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
  3. Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i kuhajte oko dvije minute.
  4. Podlijte sherryjem. Promiješajte i kuhajte oko dvije minute.
  5. Dodajte kuhani slanutak iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod mlazom čiste vode te povrtni temeljac.
  6. Dobro sve zajedno promiješajte i kuhajte oko tri do četiri minute dok se okusi ne prožmu.
  7. Začinite solju i paprom po želji.
  8. Poslužite tako pripremljeni slanutak sa svježim peršinom i kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
U trendu Pečene tikvice iz pećnice Mljac! Pečene tikvice iz pećnice: Njihovo hrskavo savršenstvo gotovo za samo 15 minuta Terra Iapodica - 8 Terra Iapodica U zemlji Japoda: Pogledajte kako niču nove kućice pod zemljom nedaleko od Plitvičkih jezera Pohana piletina Tjedni jelovnik 7 prefinih jela za svaki dan ovoga tjedna koja će se baš svima svidjeti