Slanutak je odličan izvor bjelančevina biljnog porijekla – u 100 grama te namirnice nalazi se oko 20 grama proteina.
Slanutak je iznimno fleksibilna namirnica. S njome možete napraviti razna jela – od namaza poput humusa do dalmatinske čičvarde.
Kuhani slanutak možete sljubiti i s nešto rajčice i začina kako biste dobili slastan i brzi obrok, a koji je najbolje poslužiti s nešto domaćeg kruha.
Upotrijebite li za ovo jelo već kuhani slanutak iz konzerve, bit će gotovo za otprilike 15 minuta.
Sastojci:
- 2 konzerve slanutka od 400 g
- 125 ml sherryja
- 125 ml povrtnog temeljca
- 2 žlice koncentrata rajčice
- 1 luk
- 1-2 češnja češnjaka
- 1 čajna žličica mljevenog kumina
- 1 čajna žličica slatke paprike u prahu
- ½ čajne žličice dimljene paprike u prahu
- ½ čajne žličice sušenog origana
- biljno ulje po želji
- sol i papar po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u većoj tavi pa na njemu prepirjajte sitno nasjeckani luk. Termički ga obrađujte oko pet do sedam minuta.
- Dodajte nasjeckani češnjak, kumin, slatku i dimljenu papriku, origano, sol i papar. Pirjajte sve zajedno oko jedne minute.
- Dodajte koncentrat rajčice, sve dobro promiješajte i kuhajte oko dvije minute.
- Podlijte sherryjem. Promiješajte i kuhajte oko dvije minute.
- Dodajte kuhani slanutak iz konzerve koji ste ocijedili i isprali pod mlazom čiste vode te povrtni temeljac.
- Dobro sve zajedno promiješajte i kuhajte oko tri do četiri minute dok se okusi ne prožmu.
- Začinite solju i paprom po želji.
- Poslužite tako pripremljeni slanutak sa svježim peršinom i kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Ne znate što biste sa slanutkom? Isprobajte 5 recepata s ovom supernamirnicom +0