Pečena brokula može biti sjajan prilog uz meso ili ribu. Želite li u brokulu unijeti dodatnu dubinu okusa, zapecite je sa sirom, poput pecorina romana, i obilno pokapajte aromatiziranim uljem.
Pečenje brokule u pećnici odličan je način za pojačavanje prirodnog okusa toga povrća. Ne zaboravite ga prvo dobro isprati pod mlazom čiste vode, a potom narezati na manje cvjetove otprilike iste veličine – kako bi se mogle termički obraditi u vrlo sličnom vremenu.
Nemojte zaboraviti ni posušiti brokulu papirnatim ručnikom prije nego što je pomiješate s ostalim sastojcima. Brokula će se bolje zapeći i biti hrskavija ako prije stavljanja u pećnicu uklonite što je moguće više tekućine s njezine površine.
Sastojci:
- 900 g cvjetova brokule
- 50 ml biljnog ulja
- 30 g naribanog sira pecorino romano
- 2 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva.
- U većoj zdjeli pomiješajte ulje, naribani češnjak, sol i papar.
- Uronite očišćene i osušene cvjetove brokule u ulje – potrudite se da je svaki cvijet prekriven začinima.
- Prebacite brokulu na lim za pečenje i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 15 do 17 minuta dok se termički ne obradi do kraja, a rubovi ne zapeku.
- Poslužite je s naribanim sirom kao prilog uz meso ili ribu. Dobar tek!