U SAD-u postoji muzej sladoleda, što ne čudi s obzirom da su Amerikanci najveći konzumenti sladoleda na svijetu. Istraživanja su pokazala kako više od 90 posto američkih obitelji u kući uvijek drži sladoled.

Predsjednik Ronald Reagan je proglasio srpanj mjesecom sladoleda. Treća subota u tom mjesecu službeno je Dan sladoleda. Iako se u pisanoj odluci spominje samo 1984. godina, proslave su se nastavile sve do danas i postale dio tradicije.

Kornet u današnjem obliku je izumljen slučajno. Na sajmu u St. Louisu 1904. godine, ogromna potražnja za sladoledom preplavila je lokalnog proizvođača. U nedostatku plastičnih čaša brzo se okrenuo susjednom dućanu s vaflima u pomoć. Smotali su tanki vafl u oblik stošca i u njemu poslužili sladoled – ostalo je povijest.

Zrak je sastojak sladoleda i ima ga između 30 i 50 posto. On mu popravlja mu strukturu čineći ga lakšim. Jeste li ikad primjetili da sladoled promjeni strukturu kada se malo otopi a vi ga opet zamrznete? To je zbog kemijske reakcije uslijed koje zrak izađe iz njega. Zato ga radije pojedite odmah.

Prvi sladoledi jeli su se još u staro doba. Led i snijeg miješani su s voćnim sokovima za osvježenje. U ovoj deliciji uživali su Aleksandar Makedonski i car Neron.

Vjeruje se kako je sladoled najsličniji današnjem prvi put pravljen u Kini. Tijekom svojih putovanja otkrio ga je Marko Polo i donio sa sobom recept u Italiju.

Istraživači tržišta zaključili su kako prodaja sladoleda raste u doba recesije. Možda ima neke veze s time da nas jedenje sladoleda podsjeća na bezbrižne dane djetinjstva i vraća osjećaj sigurnosti? Ili jednostavno nemamo novaca za raskošnije slastice?

Tzv. brain freeze ili ''smrzavanje mozga'' naziv je za glavobolju koja prati mahnito jedenje hladnog sladoleda. Kada se ledeni dio ne stigne ugrijati u ustima, već dotakne nepce, vaši kapilari šalju mozgu signal od kojeg doslovno boli glava. No, riječ je o bezopasnoj pojavi koja se može ublažiti tako što ćete ugrijati nepce. Popijte nešto toplo ili jednostavno prislonite jezik uz njih.

Zaposlenici Ben & Jerry's svaki dan smiju odnijeti tri kantice sladoleda doma.

John Harrison, degustator u Dreyer's firmi sladoleda, osigurao je svoje okusne pupoljke jezika na milijun dolara. Nakon skoro 60 godina službe izračunao je kako je svakog radnog dana okusio 60 okusa sladoleda, ali tvrdi kako ih ne bi jeo već bi ih ispljunuo. Molim?

Neki povjesničari tvrde kako je Sundae sladoled bio odgovor na zakone koji su branili prodaju sladoleda nedjeljom. Između ostalog, zabranjen je niz aktivnosti koje su smatrane nepodobnima, uključujući i prodaju alkohola nedjeljom i sumnjive posjete susjedima. Ti zakoni koji su se odnosili na nedjelju nazivani su Plavi zakoni, a postojali su uglavnom u SAD-u, te manje u dijelovima Kanade i Europe. Promijenivši formulu, prodavači su ga ''švercali'' skrivenog pod preljevom od sirupa.

Postoje neobični okusi sladoleda, no neki su stvarno prešli mjeru: slanina, hobotnica, češnjak, hot dog, sir, čaj i čili papričice. U Delawareu postoji sezonski ukras na vrhu sladoleda: pravi mali škorpion.

Među zanimljivijim okusima su šampanjac s Viagrom te alkoholi poput votke, viskija i vina.

Najpopularniji okus sladoleda je vanilija, a najpopularniji dodatak sirup od čokolade.

Prema podacima NASA-e, sladoled je jedna od tri namirnice koje astronautima najviše nedostaju u svemiru. Druge dvije su pizza i sokovi.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju