Ovaj vikend pratili smo novu natjecateljicu emisije Startaj Hrvatska, koja donosi osam poduzetničkih priča koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Jasnu Karavanić. Inspirirani njezinom začinskom mješavinom Jaggety od koje se može napraviti juhica ili temeljac u tren oka, odlučili smo isprobati trikove za najkremastiji rižoto u jesenskom izdanju koje vam donosimo u nastavku teksta i našem videu koji širi fine mirise i preko ekrana.
1. Koristite rižu okruglog zrna
Prepržite luk na masnoći pa mu dodajte rižu. Luk, mladi luk ili češnjak omekšan na maslacu prvi je korak ka kremastom rižotu. On jelu daje aromatičnost, slatkoću, ali i otpušta sokove koje će uz škrob iz riže i vrući temeljac stvoriti gustu bazu u koju možete ubaciti sve što vam srce poželi. Meso, šparoge, gljive ili aromatično bilje – izbor je na vama.
Uz to vrlo je bitno kakvu vrstu riže koristite. Ona okruglog zrna poput arborio riže najbolja je za kremasta rižota jer pri kuhanju ispušta dosta škroba.
Kremasti rižoto uz Jaggety (Foto: Nova Studio)
2. Tostirajte rižu
Rižu obvezno prepržite na ulju dok se ne ''zastakli'', ali da se još nazire bijelo središte. Ne tostirajte je duže od jedne minute jer možete dobiti suprotan učinak. Samo minuta dovoljna je za maksimalan okus i kremoznost.
3. Koristite vrući temeljac
Za kremasti rižoto bitno je da temeljac kojim ćete malo-pomalo podlijevati rižu bude vruć, to jest približne temperature kao i riža. Stoga, ako ga niste trenutačno skuhali ili pak zagrijali smrznuti iz zamrzivača, uz ovaj jednostavni trik možete ga napraviti u svega nekoliko sekundi. Vodu zagrijte u kuhalu ili štednjaku te u dva decilitra dodajte žlicu Jaggetyja. Ta začinska mješavina bez umjetnih bojila i pojačivača arome sadrži više od 50 posto sušenog povrća. Njezini sastojci nisu tajna – mrkva, korijen celera, korijen pastrnjaka, poriluk, list peršina uz dodatak himalajske soli i kurkume čine finu mirisnu juhicu u tren oka.
Jedna žlica Jaggety mješavine uz vruću vodu može stvoriti ukusni temeljac (Foto: Nova Studio)
4. Stalno podlijevajte i miješajte rižoto
Brzi temeljac držite blizu i postupno ga dolijevajte uz konstantno miješanje kako bi riža ravnomjerno ispuštala škrob. Kuhanje rižota traje svega 20 minuta pa nakon desetak minuta ubacite na maslacu prepržene gljive i namočene suhe vrganje.
5. Maslac i parmezan za kraj
Rižoto maknite s vatre te mu dodajte izdašnu kockicu maslaca i naribanog parmezana pa sve fino sjedinite u kremasto jelo kojem nitko neće moći odoljeti. Poslužite dok je još vruće. Dobar tek!
Prirodnu mješavinu začina Jaggety možete pronaći u svim INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama na posebno označenoj plavoj polici.
Plavu policu s proizvodima kandidata emisije Startaj Hrvatska možete pronaći u INTERSPAR i odabranim SPAR trgovinama (Foto: Nova TV)
Emisija Startaj Hrvatska prati osam poduzetničkih priča i osam odličnih proizvoda koje je Nova TV zajedno sa SPAR-om Hrvatska odabrala među stotinama prijava pristiglih na projekt Startaj Hrvatska. Oni koji se pokažu doraslima ovome izazovu potpisat će ugovor sa SPAR-om Hrvatska, ali samo jedan proizvod, onaj najuspješniji u kontekstu proizvoda, ali i razvoja poduzetnika te s najboljim prodajnim rezultatima, postat će Hrvatski hit-proizvod 2020. godine te zauzeti posebno mjesto na policama svih INTERSPAR i odabranih SPAR trgovinama diljem Hrvatske.