Ljetno voće posebno voli miris dima, koji će se savršeno nadopuniti s njegovom slatkoćom. Lako se peče na žaru, a uz malo začina i sladoleda dobit ćete nevjerojatno ukusan i dekadentan toplo-hladni desert koji će od obične vruće ljetne večeri napraviti ljetni spektakl. Voće na žaru možete poslužiti i hladno, na primjer uz mascarpone ili lagano zaslađeno kiselo vrhnje i kroasan, i dobit ćete doručak primjeren kraljevskim vrtovima.
Na žaru možete ispeći većinu ljetnoga voća: breskve, marelice, nektarine, trešnje, šljive, pa čak i smokve i lubenice. Voće pecite na lijepo razgorenom žaru na kakvom pečete i meso… i pazite, naravno, da vam rešetka ne bude masna i da ne miriše na kobasice. Voće možete peći u komadu ili izvaditi koštice i peći polovice, samo pazite da vam se manji komadi ne prepeku.
Nježni sirup od ružinih latica divno će zaokružiti okuse, a pokoji listić mente dat će im aromatičnu svježinu. Ako želite, voće možete posuti i orasima, a posluženo uz sladoled od vanilije pokazat će se u svoj svojoj raskoši. Savršen ljetni desert za fine prilike… ili za svaki dan.
Sastojci za voće na žaru sa sirupom od ružinih latica:
- 4 breskve ili nektarine
- 6 marelica
- 8 šljiva
- 20-ak trešanja
- 4-5 grančica svježe metvice
- 70 g šećera
- 50 ml vode
- 2 ruže, samo latice
- 2 tanke kriške limuna
- 1 šaka oraha, grubo mrvljenih, po želji
Priprema voća na žaru sa sirupom od ružinih latica:
- Sve voće stavite na roštilj i povremeno ga okrećite dok ne bude pečeno. Breskvama će trebati najdulje (oko 6-8 minuta), zatim marelicama (5 –6 minuta), pa šljivama (oko 2-3 minute), a trešnje stavite samo na samo minutu da puste sok. Stavite cijele grančice metvice na roštilj na nekoliko sekundi pa pečeno voće i metvicu prebacite u zdjelu za posluživanje.
- Sirup možete kuhati na štednjaku ili također na roštilju. Pomiješajte šećer s vodom, laticama ruže i kriškama limuna u malom loncu i pustite da zavrije. Neka kuha 3 minute pa ga maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
- Prelijte sirup preko voća. Po želji pospite grubo mrvljenim orasima.
- Poslužite toplo sa sladoledom od vanilije.
Nije ni čudo što ima „krunu“ na glavi: Slavna povijest voća koje je nekad koštalo i po 70 tisuća kuna +0