Ljetno voće posebno voli miris dima, koji će se savršeno nadopuniti s njegovom slatkoćom. Lako se peče na žaru, a uz malo začina i sladoleda dobit ćete nevjerojatno ukusan i dekadentan toplo-hladni desert koji će od obične vruće ljetne večeri napraviti ljetni spektakl. Voće na žaru možete poslužiti i hladno, na primjer uz mascarpone ili lagano zaslađeno kiselo vrhnje i kroasan, i dobit ćete doručak primjeren kraljevskim vrtovima.

Na žaru možete ispeći većinu ljetnoga voća: breskve, marelice, nektarine, trešnje, šljive, pa čak i smokve i lubenice. Voće pecite na lijepo razgorenom žaru na kakvom pečete i meso… i pazite, naravno, da vam rešetka ne bude masna i da ne miriše na kobasice. Voće možete peći u komadu ili izvaditi koštice i peći polovice, samo pazite da vam se manji komadi ne prepeku.

Nježni sirup od ružinih latica divno će zaokružiti okuse, a pokoji listić mente dat će im aromatičnu svježinu. Ako želite, voće možete posuti i orasima, a posluženo uz sladoled od vanilije pokazat će se u svoj svojoj raskoši. Savršen ljetni desert za fine prilike… ili za svaki dan.

Sastojci za voće na žaru sa sirupom od ružinih latica:

  • 4 breskve ili nektarine
  • 6 marelica
  • 8 šljiva
  • 20-ak trešanja
  • 4-5 grančica svježe metvice
  • 70 g šećera
  • 50 ml vode
  • 2 ruže, samo latice
  • 2 tanke kriške limuna
  • 1 šaka oraha, grubo mrvljenih, po želji

Priprema voća na žaru sa sirupom od ružinih latica:

  1. Sve voće stavite na roštilj i povremeno ga okrećite dok ne bude pečeno. Breskvama će trebati najdulje (oko 6-8 minuta), zatim marelicama (5 –6 minuta), pa šljivama (oko 2-3 minute), a trešnje stavite samo na samo minutu da puste sok. Stavite cijele grančice metvice na roštilj na nekoliko sekundi pa pečeno voće i metvicu prebacite u zdjelu za posluživanje.
  2. Sirup možete kuhati na štednjaku ili također na roštilju. Pomiješajte šećer s vodom, laticama ruže i kriškama limuna u malom loncu i pustite da zavrije. Neka kuha 3 minute pa ga maknite s vatre i pustite da se malo ohladi.
  3. Prelijte sirup preko voća. Po želji pospite grubo mrvljenim orasima.
  4. Poslužite toplo sa sladoledom od vanilije.

Nije ni čudo što ima „krunu“ na glavi: Slavna povijest voća koje je nekad koštalo i po 70 tisuća kuna Pina colada Ananas Ananas +0 Ananas dekoracija

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju