Galerija Stefano Cosattini izaziva food blogere - 9 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 1 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 8 Talijanska kuhinja, kaže Stefano Cosattini, savršena je u svojoj jednostavnosti Stefano Cosattini izaziva food blogere - 2 +3 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 4

Talijanski chef koji je kuhao u najboljim svjetskim restoranima od Italije i Francuske do Japana te se može pohvaliti s dvije osvojene Michelinove zvjezdice tijekom svoje karijere, posljednjih dvadesetak godina proveo je u Hrvatskoj kuhajući u našim najboljim restoranima i donoseći ljudima nevjerojatne okuse mediteranske kuhinje. Od ovog ljeta u bajkovitom Višnjanu ima i svoj restoran s prijateljem i sous-chefom Miroslavom Puškarićem, s kojim je radio još u Le Premieru. Iz malene kuhinje obiteljskog restorana Incontro 2.0, u kojemu rade i obje Stefanove kćeri, izlaze nepretenciozna i slasna jela zbog kojih je njihova terasa ispod krošnji kestena popunjena skoro od jutra do večeri.

Talijanska kuhinja, kaže Stefano Cosattini, savršena je u svojoj jednostavnosti, svima je dostupna i fotogenična i zato je baš omiljena u svijetu, ali i na društvenim mrežama. Kako kaže poznata talijanska izreka anche l'occhio vuole la sua parte ('i oko želi svoj dio' – u doslovnom prijevodu), odnosno uz to od čega je napravljeno bitno je i kako izgleda jer je upravo izgled nekog jela ono što nas potakne da ga kušamo. Baš zato izabrali smo talijansku kuhinju kao temu našeg prvog Food bloggers' challengea, a kao partner nam se pridružila i Tognana, talijanska tvrtka posuđa s prepoznatljivom kvalitetom i tradicijom koja traje od sredine prošlog stoljeća.

Stefano Cosattini izaziva food blogere - 9 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 9 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Kvaliteta, tradicija i kreativnost prepoznatljive u talijanskom dizajnu obilježje su svih Tognaninih kolekcija, pa ne sumnjamo da će njihovo posuđe biti inspiracija za stolove naših blogerica.

U ovom izazovu sudjelovat će sve same zaljubljenice u talijansku kuhinju koje za svoje objave i reelse najviše ideja crpe baš od mediteranskih recepata koji griju oko srca i stvaraju zazubice. Mekane foccacie, kremasta rižota i vibrantne slatke rajčice samo su neki od prizora koji se mogu često vidjeti na njihovim profilima.

Tko najbolje jede i pije talijanski?

Svaki tjedan kuhat će nam brza, kreativna i uvijek svoja Sandra Rončević (@oslanomoslatkomosvemu), koja je studirala u Italiji i prošla je uzduž i poprijeko te za sebe kaže da jede i pije na talijanskom, kao i Kristina Štriga (@cellulite_factory), koja pjeva kad kuha i voli sve imati pod kontrolom, osim kada sve ostavi za sobom i putuje, a najviše je putovala Italijom. Kako se kuha i uživa u hrani, pokazat će i vječna gurmanka i hedonistica Marijana Zlomislić (@unmondodisapori), inače profesorica talijanskog jezika i književnosti po struci, ali u posljednjih petnaestak godina govori samo jezikom hrane, koja joj je i posao.
Radoholičarka i emotivka poput nje, Mateja Kobeščak (@muffinmunchies_) pokazat će nam da može biti najbolja i u spremanju talijanskih slanih delicija jer se vodi kao i uvijek svojom najdražom "odmarat ću se kad umrem", i to, nada se, jedući neku slasticu. I naša peta natjecateljica, velika ljubiteljica talijanske kulture i prehrane, Doris Valković (@foodoris), realistica i sanjarka u jednom svaki će nam tjedan donositi svoje bezmesne kulinarske talijanske avanture.

Foccacia i crne foccacia s ugljenom, cherry rajčicama i maslinama Foccacia i crne foccacia s ugljenom, cherry rajčicama i maslinama (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

4 izazova u 4 tjedna: Specijaliteti koji izvorno govore talijanski

Stefano će im svaki tjedan zadati jedan izazov, počevši od tipičnog talijanskog doručka koji je malen, sladak i s najboljom kavom. Drugi tjedan svatko će pripremati primo piatto, odnosno domaću tjesteninu ili rižoto, treći tjedan secondo piatto, u kojemu će nam skuhati talijanske specijalitete koji za njih izvorno govore talijanski, a posljednji, četvrti tjedan, napravit će nam aperitivo i zalogajčiće u kojima Talijani rado uživaju s prijateljima nakon posla.

U jednom tjednu svaki dan ćete moći vidjeti videorecept, odnosno reel druge food blogerice na njihovim stranicama, ali i na IG profilu Punkufera.

Stefano Cosattini izaziva food blogere - 4 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 4 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Imat će pune ruke posla, ali i veliku pomoć, a koja je najbolja pomoć u spremanju talijanskih delicija doli pravo talijansko posuđe Tognana. Svaku od natjecateljica Tognana je opremila svim potrebnim aparatima i posuđem potrebnim za svaki recept koji su zamislile. Njihove neprianjajuće tave, lonci za kuhanje tjestenine s praktičnim poklopcima za izlijevanje viška vode, tosteri, vage, moka aparati, šalice za kavu, sjeckalice, prekrasni tanjuri i čaše za aperitiv pomoći će im napraviti sva jela bez greške, ali ih i servirati ih sa stilom, odnosno u talijanskom stilu.

Kako bi potaknuo kreativne kotačiće, odnosno kuhače, Stefano im je skuhao jedno tipično talijansko jelo koje zapravo obuhvaća najbolje iz svih dijelova Čizme. Tjesteninu pachere s daterino rajčicama, vrganjima i burratom buffalom, tako da kreće od Alpa prema sredini Italije i završava na samom jugu.

Stefano Cosattini izaziva food blogere - 1 Stefano Cosattini izaziva food blogere - 1 (Foto: Tibor Marochini/Nova Studio)

Za njih ima nekoliko savjeta:

"Ne komplicirajte puno, talijanska kuhinja savršena je u svojoj jednostavnosti. Sa samo nekoliko namirnica, i to jeftinih, možete napraviti vrhunsko jelo."

"Iskoristite raznolikost namirnica talijanske kuhinje, od tjestenina, povrća, ribe, mesa i salate. Neka sve pršti bojama."

"Talijanska jela gušt je kuhati, servirati i jesti. Od Talijana su na kraju krajeva svi i naučili kuhati ."

Koliko će prenijeti bit talijanske kuhinje, a pritom biti inovativni i kreativni, ocjenama od 1 do 5 ocijenit će ih stručni žiri na čelu sa Stefanom Cosattinijem koji će bodovati njihovo kulinarsko umijeće, ideju i kreativnost. Kao predstavnica redakcije punkufer.hr, estetiku jela ocjenjivat će Maja Nikolorić, voditeljica native odjela Nove TV Nova Studio i kreativni producent većinom za food projekte, koja pritom kuha i stilizira hranu za Punkufer.hr. Koliko će natjecateljice dobro iskoristiti pomoć talijanskog posuđa, ocijenit će Martina Karić, predstavnica Tognane.

Svaki tjedan na našem portalu moći ćete pročitati rezime tjedna s komentarom žirija i ocjenama za tjedni zadatak, a na kraju natjecanja proglasit ćemo pobjednicu našeg prvog Food bloggers' challengea koja će osvojiti 2000 eura.

Drage naše food blogerice, Stefano je skuhao vama, a sada vi skuhajte nama!

Nova StudioSadržaj je napravljen u produkciji Nova Studija, native tima Nove TV, u suradnji s partnerom Tognana po najvišim profesionalnim standardima.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju