U crikveničkom boutiqe hotelu Esplanade održana je prva od četiri radionice Adventske vinske škole nazvana Pjenušavi kvarnerski ponedjeljak na kojoj se 30-ak polaznika upoznalo s pjenušcima proizvedenim na Kvarneru. Kroz radionicu i kušanje pjenušaca sudionike su vodili – moderator dr.sc. Žarko Stilin, sommelierka Lucija Matijević iz Nebo Restaurant & Lounge by Deni Srdoč i finalist Masterchef Croatia Časlav Matijević koji je pripremio slasne zagrize uz pjenušce.

Sudionici su se upoznali i kušali pjenušce s cijelog Kvarnera od autohtonih kvarnerskih vinskih sorti: Ružić (OPG Ružić, jarbola), Plovanić (OPG Plovanić vina, belica), San Marino i ružičasti pjenušac Ružica Vinodola (Vinska kuća Pavlomir, žlahtina, CS), ružičasti pjenušac Porin rosé (Estate Winery Katunar, plavina), Gospoja (Gospoja pz, žlahtina), Biser (OPG Kuća vina Ivan Katunar, žlahtina), Maličić (Vinarija Šipun, žlahtina), Valomet (PZ Vrbnik, žlahtina), Viaz (Boškinac).

O vinogradarstvu i njegovanju vinove loze, ali i o preradi i pripremi vina za proizvodnju pjenušaca, te o proizvodnji pjenušaca charmat i klasičnom metodom i o svojoj vinariji govorili su supružnici Egle i Ivan Katunar iz OPG Kuća vina Ivan Katunar iz Vrbnika.

Veliki i neupitni interes izazvale su autohtone sorte Kvarnera za koje gotovo nitko od polaznika nije znao da se proizvode pjenušci, a regija Kvarner je treća po proizvodnji pjenušaca u Hrvatskoj.

Izuzev voditelja radionice sudionike su uvodno pozdravili crikvenički gradonačelnik Damir Rukavina, direktorica crikveničkog boutique hotela Esplanade Alin Harambašić i promotorica Jamnica d.d. Marta Filipović.

Sljedeći ponedjeljak prijavljeni sudionici će se upoznati s autohtonim bijelim vinskim sortama Kvarnera, rasadničarstvom i njegovanjem vina u podrumu, te s proizvodnjom i kušanjem craft piva.

Nakon gotovo dvosatne radionice sudionici su izašli puni entuzijazma za sljedeće radionice oduševljeni ponudom pjenušaca Vina Kvarnera koju nisu poznavali i različitim pjenušcima koje je svaki polaznik ocijenio i izabrao svoj favorit za predstojeće blagdane.

Nemojte ih zaobići: Top mjesta na Kvarneru gdje se gušta uz vino, domaću hranu i sjajne domaćine Kvarnerska tura - 4 Kvarnerska tura - 3 Kvarnerska tura - 12 +16 Kvarnerska tura - 11

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju