• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #vodnjan

Vin de Rosa: Posebnost vodnjanske blagdanske zdravice

Svoje lijepo, romantično ime može zahvaliti pretpostavci da se nekada davno proizvodilo od muškata ruže...
Punkufer avatar placeholder
PR 15.12.2022 11:38 komentari
viber Created with Sketch.
Vin de Rosa - 2
Vin de Rosa - 2 (Foto:TZ Vodnjana)

Galerija Vin de Rosa - 10 6 Vin de Rosa - 9 6 Vin de Rosa - 8 6 Vin de Rosa - 7 6

U trendu Gulaš Jednostavno, a preukusno Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa Vrata Bilogore Vrata Bilogore Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak" Kolač od mrkve Jednostavno Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja

Božić u Vodnjanu krase sve karakteristike istarske tradicije, ali i jedna vinska osobitost kojom se ponose samo Vodnjanci. I dok s obitelji i prijateljima uživaju u bakalaru pripremljenom na sve moguće načine, kapuzu (kupusu) sa svinjetinom ili kokošjim mesom te slatkim desertima poput fritula, kroštula i suhih, tvrdih kolačića zvanih pampagnacchi, za zdravicu čuvaju pravu dragocjenost. Radi se o jedinstvenom desertnom slatkom vinu Vin de Rosa koje Vodnjanci tradicionalno proizvode čuvajući slatkoću najboljih grozdova istarske malvazije za svečane prilike baš kao što su to činili njihovi preci.

Kapljice starinske boje za trenutke sreće

Sa svojom toplom, starinskom oranž bakrenom bojom odnosno bojom karamele ili jantara te s aromom ruže Vin de Rosa pravi je tradicijski podsjetnik na brojne generacije Vodnjanca koji su njime proslavljali najznačajnije i najsvečanije trenutke svojih života (rođenja, sakramente, vjenčanja, blagdane). Božić je među tim trenucima najposebniji jer se u to vrijeme buteljiranjem novih boca i otvaranjem onih na koje se strpljivo čekalo dvije do tri godine zatvara krug čiju neprekinutost Vodnjanci uspijevaju osigurati revitalizacijom proizvodnje Vin de Rosa.

Vin de Rosa vrsta je prošeka kojeg Vodnjanci zovu passito, sadrži 18-20% alkohola, a radi se od sušenog i prešanog grožđa istarske malvazije ili miješano s drugim sortama. Posjeduje mekan okus i elegantno tijelo koje nudi izvrsnu ravnotežu kiselosti, alkohola i šećera.

Svoje lijepo, romantično ime može zahvaliti pretpostavci da se nekada davno proizvodilo od muškata ruže.

Dugotrajan i specifičan proces nastajanja

Grožđe za Vin de Rosa uzgaja se u starim vinogradima kako bi dobilo na rahlosti, berba započinje prije one za vino, a nakon berbe najljepši se zreli grozdovi istarske malvazije odvajaju i suše na prozračnom i sjenovitom mjestu na mrežama. Neke obitelji bijelom grožđu znaju dodati po koji grozd crnoga da bi vino dobilo tamniju boju. Grožđe se suši do kraja studenog, a potom na red dolazi prešanje sasušenog grožđa u 100 godina starim prešama koje traje od tri do pet dana da bi se iz štruka iscijedilo čim više mošta. Mošt se potom ostavlja da fermentira u staklenim demižanama (velike staklene boce) ili drvenim hrastovim bačvicama. Vino se prvi put pretače nakon odvajanja mošta od taloga, po mogućnosti prije proljeća. Burnije fermentira zbog sve viših temperatura u proljeće, a taj proces može potrajati do kraja ljeta. Buteljiranje Vin de Rosa odvija se prije Božića kada započinje novi ciklus proizvodnje.

Osim za trenutke svečanosti Vodnjanci su svoje autentično vino koristili na vlastitu dobrobit i u nekim drugim prilikama primjerice u vrijeme oporavka od bolesti odnosno kako bi se pobijedila slabost izazvana povišenom temperaturom nakon gripe ili nakon poroda. Tada bi bolesniku pripravljali zdjelicu dobre juhe s prstom Vin de Rosa kako bi što prije i bolje ozdravio.

Vodnjanske obitelji spasile Vin de Rosa od nestajanja

Do drugog svjetskog rata Vodnjan je imao oko 6000 zemljoradnika i svaka obitelj koja je posjedovala vinograd proizvodila je svoj vlastiti Vin de Rosa kao dio tradicije, no povijesni su događaji taj impozantni broj smanjili na svega 1000 zemljoradnika što je gotovo prouzročilo zamiranje proizvodnje. Fascinantan je podatak da se po obitelji proizvodilo godišnje do 30 boca za vlastite potrebe. U želji da novim generacijama, ali i svojim gostima osiguraju uživanje u Vin de Rosa neke su se vodnjanske obitelji aktivno uključile u očuvanje starinskog načina proizvodnje.

Vodnjanska poljoprivredna udruga Agroturist 2005. inicirala je program revitalizacije, zaštite proizvodnje i imena Vin de Rosa koji financira Grad Vodnjan-Dignano, a u realizaciju tog projekta uključio se i porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Aktivnosti Ekomuzeja „Istrian de Dignan“ također su usmjerene prema očuvanju i promociji ovog autentičnog vodnjanskog proizvoda.
O uspješnosti revitalizacije govori i činjenica da je jednom od najsvestranijih i najzaslužnijih Vodnjanaca Sergiu Deltonu pripala čast da bude prvi vodnjanski vinar koji je dobio Veliku zlatnu medalju na Smotri vina Južne Istre za svoje desertno vino Vin de Rosa.

Crtica iz povijesti

Zanimljivo je spomenuti da je vino Vin de Rosa imalo jednu od značajnih uloga u važnom događaju za istarsku glazbenu povijest. Naime, 23. ožujka 1908. godine u pulskom kazalištu predstavljena je opera skladatelja Antonia Smareglie "Nozze istriane" inspirirana vodnjanskom narodnom tradicijom. Premijeri su nazočili brojni stanovnici Vodnjana i Galižane za koje je čak odobreno zaustavljanje posebnog vlaka, a pjevači i članovi orkestra pozvani da posjete Vodnjan te im je ponuđena večera koja se završila zdravicama s Vin de Rosa – iz podruma lokalnih poljoprivrednika. Slavlje je organizirano u Narodnom kulturnom domu, uz sudjelovanje rođaka Mattea i Nicoletta Smareglie i druge rodbine velikog skladatelja te je polučilo veliki uspjeh. Nakon što su obilato nazdravili s Vin de Rosa završeno je uz tradicionalno tipično vodnjansko pjevanje (bassi) i vilotte te uz brojne narodne pjesme Vodnjanaca koji su otpratili na stanicu glumce i članove orkestra s bakljama (i torsi) kao u svadbenoj povorci u operi "Nozze istriane".

Nekad neizostavni dio vodnjanske svakodnevice, danas je Vin de Rosa mnogo profinjeniji proizvod koji pronalazi put do šire publike. Ovu zanimljivu i nesvakidašnju tekuću deliciju možete kušati prilikom posjeta Vodnjanu zahvaljujući čuvarima tradicije poput nasljednika vinara Sergia Deltona (OPG Sergio Delton), Lorenza Biasola, Daria Ušića, vinarija Babos i Teraboto, OPG Toffetti te Poljoprivredne zadruge Vodnjan-Dignano i Ekomuzeja „Istrian de Dignan“. Idealna prilika za uživanje u Vin de Rosa mogla bi biti već ovog Božića!


 

  • #vodnjan
  • #vin de rosa
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Villa Velika
Kod Plitvičkih jezera: Topla kuća stvorena za bijeg od svega i uživanje u ličkoj tišini
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Ana Roš
Najbolja svjetska chefica u Hrvatskoj: Novi jelovnik Stare Škole zbog kojeg vrijedi krenuti u Istru
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Martina Divić
Putnička klasa: Priče iz Latinske Amerike
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
U Zagrebu
Zadar u čaši: Vinski klub diWine poziva na radionice po prijateljskim cijenama
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Pokrovitelj TZ Virovitičko-podravske županije
Usporite i udahnite: Savršeni weekend getaway za sve koji vole prirodu, kulturu i dobar zalogaj
Vikend pun dobre zabave: Što vas sve čeka na završnici Oktobeer Festa
5 šatora
Vikend pun dobre zabave: Što vas sve čeka na završnici Oktobeer Festa
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Impresivna okolica
Znate li koji je? Bosanskohercegovački grad koji leži na čak devet rijeka
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Tjedni jelovnik brza jela od 13.10 do 19.10. 2025.
Tjedni jelovnik
7 brzih jela za svaki dan ovoga tjedna za koje već vjerojatno imate sve sastojke kod kuće
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni
Pokrovitelj Mastercard
Zapišite ove datume: Najbolji hrvatski restorani nude vrhunske menije po promo cijeni

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Zagrebačka policija objavila detalje napada na starijeg muškarca na Trešnjevci
UŽAS NA TREŠNJEVCI
Policija objavila detalje: Muškarcu pozlilo, dvojac glumio da mu pomaže, a onda je uslijedio užas
Simbol ribe često se može vidjeti na automobilima
Jasna poruka
Ovaj simbol često se može vidjeti na automobilima: Znate li njegovo značenje?
Nova akcija USKOK-a: Uhićenja u pet županija
nova akcija USKOK-a
U tijeku su uhićenja u pet županija! Procurilo o čemu se radi
show
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Justus Reid počastio sve koji rade na njegovoj kući
svaka čast!
Top! Ovako je Amerikanac iz Supertalenta iznenadio susjede koji mu pomažu s kućom koju je kupio za 5000 eura
zdravlje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Veliko istraživanje
Zastrašujuće otkriće: Više od 99 % ljudi s moždanim ili srčanim udarom imalo je ove znakove upozorenja prije!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
Najučinkovitiji biljni saveznici
Najbolji prirodni lijek za gušteraču: Pijte ova 4 ljekovita čaja!
zabava
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Presmiješno
Užasan parking inspirirao urnebesnu šalu koja je nasmijala domaću publiku
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Urnebesno
Morate vidjeti što piše na kamionu snimljenom kod Šibenika! Publika oduševljena
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
Wow!
Obračun iz životinjskog carstva postao hit, pogledajte samo tu lukavost
tech
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Novo istraživanje otkriva
Rani znak upozorenja? Sindrom nemirnih nogu povećava rizik od ove opake bolesti mozga
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Više od 30 trikova
Kupujete na Temuu? Stručnjak objasnio kakvim se trikovima služe kako bi privukli kupce
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
Je li na pomolu i lijek?
Tajna dugovječnosti: Otkriveni ključni igrači u usporavanju starenja
sport
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Anna Silva o Viniciusu: "On je opsjednut seksom"
"SAMO O TOME GOVORI"
Djevojka o ponajboljem, ali i najomraženijem nogometašu svijeta: "On je opsjednut seksom"
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
e to je fešta!
Viniciusu prijeti zatvor! Proslavio rođendan s 500 ljudi, stigla i vojna policija
tv
MasterChef: Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
SVAKA ČAST!
Plavi odnijeli pobjedu, a Mario "oštro" rekao Antoniji: "Zaboravila si reći jednu stvar!"
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
KUMOVI
Kumovi: Želi se vratiti na nulu, ali hoće li ju sreća pomaziti?
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Očito je da ga je dobro namlatio, hoće li ju sada poslušati?
putovanja
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Jednostavno, a preukusno
Trik za savršen gulaš: Sastojak koji chefovi dodaju u mesna jela za više okusa
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Vrata Bilogore
Pečenje meko kao duša i juha koja diže iz mrtvih: Izletište kraj Bjelovara u kojem se jede "baš pravi nedjeljni ručak"
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
Jednostavno
Sočan kolač od mrkve: Malo posla za puno uživanja
novac
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Nije zbog poreza
Više od polovice poduzetnika razmatra preseljenje u inozemstvo. Ovo je najpopularnija destinacija
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
A prihodi rastu
Prehrambeni gigant ukida 16.000 radnih mjesta, novi šef traži smanjenje troškova
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
Česta meta
Zašto Trump i desnica žele uništiti milijardera Georgea Sorosa
lifestyle
Zagreb špica: Street style izdanje koordiniranog para
ČISTA PETICA
Usklađeni, a svoji: Stilska lekcija efektnog para sa zagrebačke špice
Prednosti power walk načina šetnje
Moćan način hodanja
Jeste li čuli za "power walk"? Obična šetnja može postati pravi trening za trbuh i leđa
Bienenstich ili pčelinji ubod: Recept za kolač koji svi traže
Savršenstvo!
Njemački kolač odličan je primjer da su jednostavne slastice najbolje, zato svi traže baš ovaj recept
sve
Snaha Halida Bešlića Mahira se oglasila nakon njegovog sprovoda
"Jako nam nedostaješ"
Snaha Halida Bešlića oglasila se nakon dženaze, izazvala je mnogo reakcija
Evo što znače obilježja na lijesu Halida Bešlića
tradicija i poštovanje
Koja je simbolika obilježja na lijesu Halida Bešlića?
Srbi oduševljeni Vatrenima: "Ovo je za nas potvrda da su nogometna krema, a za Hrvate - ništa posebno"
Evo o čemu se radi
Srbi o Vatrenima: "Ovo nam je potvrda da su nogometno plemstvo, a Hrvatima - ništa posebno"
Torta de mandole - 8
Luksuz od badema

Slatka priča iz Istre: Znate li što je torta de mandole?

Torta de mandole ili "bumbarska" torta, tradicionalna je vodnjanska slastica od badema, jaja i šećera, koja se pravila za najsvečanije prilike. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Festival svjetla LUCE - 3 Aktualno
    Idemo u Istru

    Festival svjetla u Vodnjanu: Magični vrt, vožnja svjetlosnim biciklima i dodir AI

  • Torta de mandole - 2 Hrana i piće
    Brašna nema

    Torta de mandole: Izvorni recept za vodnjansko remek-djelo od samo tri sastojka

  • Torta de mandole - 8 Zanimljivosti
    Luksuz od badema

    Slatka priča iz Istre: Znate li što je torta de mandole?

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close