Raspucanci su vrsta raspuknutih keksa koja je poslala popularna u posljednjih nekoliko godina, a pogotovo u vrijeme blagdana.
Raspucanci se obično se pripremaju s uobičajenim sastojcima za kolače poput jaja, brašna, maslaca i šećera.
Mi vam donosimo verziju raspucanaca bez namirnica životinjskog porijekla, ali i one koji se pripremaju bez glutena. Umjesto pšeničnog brašna upotrijebite ono od mljevenih badema. Kekse zasladite, pak, s nešto javorova sirupa.
Veganski raspucanci od badema - sastojci:
- 250 g maslaca od badema
- 125 ml javorovog sirupa
- 75 g brašna od badema
- 50 g kakao praha
- 1 žlica šećera u prahu
- 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
- 1 čajna žličica sode bikarbone
- ½ čajne žličice cimeta u prahu
- prstohvat soli
Veganski raspucanci od badema - priprema:
- U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od badema, javorov sirup i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte brašno od badema, kakao prah, sodu bikarbonu, cimet i malo soli. Suhe sastojke dodajte u maslac od badema i dobro promiješajte.
- Prebacite dobivenu smjesu u hladnjak na oko pola sata da ste stisne.
- Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite ga nadohvat ruke.
- Oblikujte kekse od po dvije žlice smjese – napravite kuglicu, uvaljajte je u šećer u prahu, pa stavite na lim za pečenje i pritisnite o podlogu. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Od pripremljene smjese trebali biste dobiti 10-ak raspucanaca.
- Kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Ohladite ih do kraja prije posluživanja. Dobar tek!
10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica