Raspucanci su vrsta raspuknutih keksa koja je poslala popularna u posljednjih nekoliko godina, a pogotovo u vrijeme blagdana.

Raspucanci se obično se pripremaju s uobičajenim sastojcima za kolače poput jaja, brašna, maslaca i šećera.

Mi vam donosimo verziju raspucanaca bez namirnica životinjskog porijekla, ali i one koji se pripremaju bez glutena. Umjesto pšeničnog brašna upotrijebite ono od mljevenih badema. Kekse zasladite, pak, s nešto javorova sirupa.

Veganski raspucanci od badema - sastojci:

  • 250 g maslaca od badema
  • 125 ml javorovog sirupa
  • 75 g brašna od badema
  • 50 g kakao praha
  • 1 žlica šećera u prahu
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • ½ čajne žličice cimeta u prahu
  • prstohvat soli

Veganski raspucanci od badema - priprema:

  1. U velikoj zdjeli pomiješajte maslac od badema, javorov sirup i ekstrakt vanilije. U drugoj posudi pomiješajte brašno od badema, kakao prah, sodu bikarbonu, cimet i malo soli. Suhe sastojke dodajte u maslac od badema i dobro promiješajte.
  2. Prebacite dobivenu smjesu u hladnjak na oko pola sata da ste stisne.
  3. Zagrijte pećnicu na 180 Celzijevih stupnjeva. Lim za pečenje prekrijte papirom za pečenje i stavite ga nadohvat ruke.
  4. Oblikujte kekse od po dvije žlice smjese – napravite kuglicu, uvaljajte je u šećer u prahu, pa stavite na lim za pečenje i pritisnite o podlogu. Ponavljajte ovaj postupak dok ne potrošite sve sastojke. Od pripremljene smjese trebali biste dobiti 10-ak raspucanaca.
  5. Kekse stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu oko 12 minuta. Ohladite ih do kraja prije posluživanja. Dobar tek!

10 najfinijih recepata za božićne kekse i sitne kolače iz europskih kuharica Grčki keksi melomakaroni Slatki poljski keksi kolazcki Danski keksi od maslaca +2 Kuglice od marcipana i kakao praha marzipankartoffeln