Tikvice su kraljice ljeta. To povrće moguće je pripremiti na različite načine – možete ih peći, pirjati, pohati i grilati. Upotrijebiti ih možete i u ukusnom povrtnom varivu.

Donosimo vam recept za ukusno varivo od tikvica koje se sljubljuju s drugim povrćem poput krumpira, paprika i mrkve. Najvažniji savjet za pripremu ovog variva jest da ne prekuhate tikvice – stavite ih u lonac pred kraj kuhanja, a ne zajedno s krumpirom.

Narežete li krumpir na manje kocke, trebat će vam i manje vremena za termičku obradu cijelog jela. Varivo od tikvica bit će na stolu za oko pola sata.

Sastojci:

  • 800 g nasjeckanih rajčica
  • 700 g tikvica
  • 500 g krumpira
  • 500 ml povrtnog temeljca
  • 2 mrkve
  • 1 paprika
  • 1 luk
  • 3-4 češnja češnjaka
  • sol i papar po želji
  • biljno ulje po želji
  • svježi peršin za posluživanje

Priprema:

  1. Zagrijte malo ulja u loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, papriku i mrkvu. Pirjajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša.
  2. Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
  3. Podlijte lonac s povrtnim temeljcem.
  4. Dodajte oguljene i nasjeckane rajčice – može i iz konzerve.
  5. Dodajte oguljeni i sitno nasjeckani krumpir. Sve dobro promiješajte.
  6. Kuhajte sve zajedno oko 10 do 15 minuta dok se krumpir termički ne obradi do kraja.
  7. Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane tikvice. Kuhajte još koju minutu.
  8. Začinite varivo sa soli i paprom pa poslužite sa svježim peršinom i kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!

Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini Brza pita od tikvica i sira bez klasičnih kora Toplo-hladna salata od tikvica i sira Lazanje od tikvica +4 Popečci od tikvica

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju