Tikvice su kraljice ljeta. To povrće moguće je pripremiti na različite načine – možete ih peći, pirjati, pohati i grilati. Upotrijebiti ih možete i u ukusnom povrtnom varivu.
Donosimo vam recept za ukusno varivo od tikvica koje se sljubljuju s drugim povrćem poput krumpira, paprika i mrkve. Najvažniji savjet za pripremu ovog variva jest da ne prekuhate tikvice – stavite ih u lonac pred kraj kuhanja, a ne zajedno s krumpirom.
Narežete li krumpir na manje kocke, trebat će vam i manje vremena za termičku obradu cijelog jela. Varivo od tikvica bit će na stolu za oko pola sata.
Sastojci:
- 800 g nasjeckanih rajčica
- 700 g tikvica
- 500 g krumpira
- 500 ml povrtnog temeljca
- 2 mrkve
- 1 paprika
- 1 luk
- 3-4 češnja češnjaka
- sol i papar po želji
- biljno ulje po želji
- svježi peršin za posluživanje
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u loncu pa na njemu prepirjajte nasjeckani luk, papriku i mrkvu. Pirjajte povrće nekoliko minuta dok ne omekša.
- Dodajte nasjeckani češnjak i pirjajte sve zajedno oko pola minute.
- Podlijte lonac s povrtnim temeljcem.
- Dodajte oguljene i nasjeckane rajčice – može i iz konzerve.
- Dodajte oguljeni i sitno nasjeckani krumpir. Sve dobro promiješajte.
- Kuhajte sve zajedno oko 10 do 15 minuta dok se krumpir termički ne obradi do kraja.
- Pred kraj kuhanja dodajte nasjeckane tikvice. Kuhajte još koju minutu.
- Začinite varivo sa soli i paprom pa poslužite sa svježim peršinom i kriškom domaćeg kruha. Dobar tek!
Veličina je bitna: Trikovi s kojima ćete uvijek odabrati najbolje tikvice na tržnici ili u trgovini +4