Trinidad i Tobago otočna je država u Karipskom moru uz obalu Venezuele. Ovu zemlju karakterizira prepoznatljiva karipska kuhinja koja obuhvaća jednostavne namirnice pripremljene s mnogo okusa – i ljubavi.
I najskromniji sastojci poput primjerice mahuna mogu se pripremiti na fantastičan način. Na Trinidadu se to povrće zove bodi i ne kuha se u običnoj vodi.
Naprotiv, pirja se s lukom, sljubljuje s intenzivnim začinima, ali i dovršava u temeljcu. Nastavite čitati tekst i otkrijte kako skromne mahune možete transformirati u božanstveno jelo za pamćenje.
U receptu možete upotrijebiti svježe i smrznute mahune – prilagodite vrijeme kuhanja ovisno o tome s kakvim povrćem raspolažete.
Sastojci:
- 450 g mahuna
- 125 ml povrtnog temeljca
- 3-4 češnja češnjaka
- 1 čili papričica
- 1 luk
- 1 čajna žličica tamarind paste
- 1 čajna žličica curry praha
- sok ½ limuna
- biljno ulje za pirjanje
- sol po želji
Priprema:
- Zagrijte malo ulja u dubljoj tavi ili loncu.
- Prepirjajte sitno nasjeckani luk i čili papričicu. Posolite po želji. Pirjajte nekoliko minuta dok povrće ne omekša.
- Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte još oko pola minute.
- Začinite sve s tamarind pastom i curry prahom. Promiješajte i pirjajte još pola minute.
- Podlijte sve zajedno s povrtnim temeljcem, pa ubacite mahune.
- Kuhajte mahune u temeljcu oko osam do deset minuta dok povrće ne popije većinu tekućine, a mahune ne omekšaju.
- Pokapajte mahune s limunovim sokom i poslužite kao prilog glavnom jelu. Dobar tek!
5 recepata za fina jela s mahunama koja će obožavati i oni koji nisu veliki ljubitelji povrća +0