I onda kada ste ograničeni vremenom, možete napraviti sjajan i hranjiv obrok. Donosimo vam recept za tunu u sezamu, ali i salatu punu proteina i vitamina, prelivenu domaćim miso preljevom, koja će je sjajno nadopuniti.
Najviše posla za ovu zdravu večeru otići će vam na sjeckanje, a niti kuća vam se neće pošteno zasmrditi od ulja jer ćete vatru upaliti doslovno na jednu minutu. Količina sastojaka u ovom receptu dovoljna je za dvije porcije.
Sastojci za tunu u kaputiću od sezama (sa salatom i preljevom):
Tuna
- 2 odreska tune
- 3 žlice sjemenki sezama
- 2 čajne žličice sezamovog ulja
Preljev
- 1 žlica miso paste
- 1 žlica rižinog octa
- 50 ml hladne vode
- komad đumbira veličine palca, nariban
- sol
- papar
Salata
- 1 mala zelena salata, grubo natrgana na komade
- 100 g graška
- šaka rotkvica, narezanih na četvrtine
- 75 g edamama
- ½ crvenog luka, narezanog na sitno
- 1 ljuta papričica, nasjeckana na sitno
- ½ vezice korijandera, ili po ukusu, usitnjenog
Priprema tune u kaputiću od sezama (sa salatom i preljevom):
- U zdjeli prelijte vodom miso pastu. Miješajte dok se ne otopi pa umiješajte rižin ocat, đumbir i malo soli i papra.
- Sve sastojke za salatu stavite u veliku zdjelu i prelijte ih preljevom.
- Odreske tune narežite otprilike 3 centimetra široke komade, a zatim ih uvaljate u sezam tako da meso bude posve prekriveno.
- U tavi na srednje jakoj vatri zagrijte sezamovo ulje.
- Pecite svaki komad tune samo 30 sekundi sa svake strane, tek toliko da se sezam zaprži.
- Podijelite salatu na dva tanjura, dodajte tunu i kaputiću od sezama i uživajte.
Svilenkasti bjelanjak, kremasti žumanjak: Savršena "jaja s vrućih izvora" koja možete skuhati i na štednjaku