U japanskoj kuhinji pripremi jaja pridaje se itekako puno pozornosti. Jedan od primjera, koji je odavno prešao granice Zemlje Izlazećeg Sunca, je i ramen, tradicionalno jelo koje se sastoji od juhe s tjesteninom i raznih dodataka, uključujući i marinirana jaja koja se u Japanu nazivaju ajitsuke tamago ili skraćeno ajitama. Ona imaju mekan žumanjak i aromatičan okus. 

Možda ne toliko popularna, ali također uzbudljiva japanska jaja dobila su ime po izvorima vruće vode: onsen tamago, ili “jaje s vrućih izvora”. Takva jaja se tradicionalno polako kuhaju u toploj vulkanskoj vodi, ali mogu se pripremiti i s običnom vodom, na štednjaku 

Polaganim kuhanjem u ljusci dobiva se svilenkasti bjelanjak i žumanjak nalik kremi - za razliku od klasičnog poširanja kojim se dobiva čvrsti bjelanjak i mekani žumanjak. Posebnu teksturu onsen jaja duguju polaganim kuhanjem na konstantnoj temperaturi od 65 do 68 °C oko 30 minuta ili 68 do 70°C oko 20 minuta – takvo kuhanje oponaša temperaturu japanskih vrućih izvora.

Mnogi ljudi diljem svijeta, uključujući Japance, poslužuju nekuhana jaja u svojim jelima. Ipak, prema preporukama jaja bi se trebala kuhati na 74°C da bi bila sigurna za konzumaciju. Savršena temperatura za kuhanje onsen tamaga niža je od ovog smjernice, što znači da postoji rizik od salmonele ako se jaje nije dovoljno termički obradilo.

Stoga, ako se odlučite pripremiti onsen jaja kod kuće potrebno je koristiti provjerena jaja. Poslužiti ih možete na jelima s rižom ili rezancima, odrescima ili pak staviti u juhu. Onsen jaja koriste se i za inačice talijanske carbonare.

Recept za onsen tamago

  1. Prokuhajte 1 litru vode u malom lončiću s debelim dnom. Kad proključa, maknite je sa štednjaka.
  2. Dodajte 200 ml hladne vode (18°C) prokuhanoj vodi. Ako nemate lonac s debelim dnom koristite manje hladne vode, oko 100-150 ml umjesto 200 ml.
  3. Lagano potopite 4 velika ohlađena jaja, jedno po jedno, u vruću vodu.
  4. Poklopite lonac i kuhajte 17 minuta za mekši žumanjak ili 20 minuta za kremastiji žumanjak. Koristite li jaja srednje veličine imajte na umu da će se brže skuhati.
  5. Izvadite jaja iz vruće vode i ostavite da odstoje 5 minuta. Preostala toplina će nastaviti kuhati jaja.

45 minuta od Samobora: Izletište u kojem se domaća hrana jede u lijepoj prirodi i društvu životinja Kršlinov Mlin - 11 Kršlinov Mlin - 13 Kršlinov Mlin - 12 +10 Kršlinov Mlin - 14

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju