Sastojci za 60-tak krafni te 20-tak poderanih gaća:
2 kvasca
3 jaja
2 kg brašna (mješano glatko i oštro)
¾ l mlijeka
3 žlice šećera

PRIPREMA:
1. U malo toplog mlijeka razmrviti kockice kvasca uz dodatak nešto šećera i brašna.

2. U temperirano brašno dodati razmućena jaja, uzdignuti kvasac, šećer i mlako mlijeko, koliko treba da se dobije mekano tijesto.

3. Nauljenim rukama namazati posudu u kojoj se zamiješalo tijesto, kako bi se bez puno diranja, a poslije dizanja moglo istresti na radnu površinu.

4. Prekriveno tijesto ostaviti dizati na toplom.

5. Dignuto tijesto istresti na radnu površinu, lagano rastanjiti, te čašom ili okruglom modlom oblikovati krafne.



6. Ostatak tijesta premijesiti, rastanjiti i narezati na kvadrate prorezane s dva mjesta za poderane gaće. Ovo tijesto se ne smije previše dignuti kao ono za krafne.

7. Pržiti u dubokoj posudi na zagrijanoj masti ili ulju. Ako želite da vam krafne ne budu tako masne, isprobajte jedan od ovih 3 savjeta.

8. Posuti sitnim šećerom ili dodati pekmez od šljiva. Dobar tek!

Još recepata za tradicionalna jela Slavonije možete pronaći na internetskim stranicama Muzeja u loncu.